Над четири месеца след парламентарните избори в Ирландия, ирландските депутати избраха в събота лидера на центристката партия "Фина фойл" - Михол Мартин, за нов премиер на страната, предадоха световните агенции, съобщава БТА.

Депутатите заседаваха заради коронавирусната пандемия не в парламента, а в конгресен център в Дъблин, за да могат да спазят правилата за социална дистанция. На специалното заседание Мартин беше подкрепен от 93 парламентаристи срещу 63 против него. Сега Мартин ще отиде в президентството, за да бъде официално номиниран от държавния глава - Майкъл Хигинс.

Мартин ще управлява безпрецедентна трипартийна коалиция, съставена от неговата партия "Фина фойл", от нейния традиционен противник, центристката партия "Фина гейл" и от Зелените. Зелените с лидер Еймън Райън за втори път ще участват в управлението на Ирландия. До трипартийното коалиционно споразумение се стигна след няколко месеца на преговори след изборите. Вчера членовете на трите партии трябваше да го одобрят и те го подкрепиха.

Съгласно споразумението ще има ротация на премиерския пост. Мартин ще ръководи кабинета до декември 2022 г. После той ще отстъпи поста на Лио Варадкар, който беше досегашен премиер и лидер на "Фина гейл".

На изборите през февруари "Фина фойл" и "Фина гейл" бяха с почти изравнени резултати. Първата получи 38 места в 160-местния парламент, а втората 35 места. Двете партии решиха да се обединят, но им трябваше подкрепата и на 12-те депутати от Зелените, за да достигнат прага за парламентарно мнозинство от 80 места.

С лявоориентирана програма "Шин фейн", която иска обединение на Ирландия и Северна Ирландия, спечели най-много проценти на изборите (24,5 процента). Но тъй като не беше излъчила достатъчно кандидати, тя остана втора политическа сила в парламента с 37 места.

След избирането си днес за премиер Михол Мартин каза, че негов приоритет в идните месеци ще бъде управлението на коронавирусната криза. Той заяви, че борбата не е приключила и че всички трябва да са готови да се справят с евентуална нова вълна.

Кой е новият премиер на Ирландия

Мартин беше досега начело на опозицията, но на няколко пъти преди това е бил министър, а преди повече от 20 години се говореше, че може и да стане премиер, посочва Франс прес.

Той е син на боксьор, роден е в град Корк на 1 август 1960 г. и има четирима братя и сестри. Твърди, че е издръжлив и упорит благодарение на баща си, който го е научил на бокс и как да избягва ударите и който го е будил нощно време, за да гледа боксовите мачове на Мохамед Али по телевизията. Михол Мартин смята, че между бокса и политиката има сходни неща и че боксът е идеална подготовка за политическия живот.

Учи в университета на Корк, после за кратко преподава история, преди да бъде избран за първи път през 1989 г. в парламента. От 1997 г. е министър на образованието, на здравеопазването, на предприемачеството, преди да оглави външните работи през 2008 г. На този пост той претърпява голямо поражение, когато ирландците казват "не" на референдума за реформа на европейските институции - нещо, което той подкрепя. В крайна сметка това бе одобрено от избирателите на следващата година.

Най-значимата реформа на Мартин досега датира от 2004 г., когато се приема закон, с който страната става първата въвела обща забрана за пушене на работното място.
Министерският преход на Мартин приключва след световната финансова криза през 2008 г. Тогава Ирландия от келтски тигър се превръща в една от европейските страни, които са най-силно засегнати от бедността. През 2010 г. тогавашният премиер Брайън Кауън е принуден да приеме международна помощ и да наложи на страната драконови мерки за икономии. Правителството се разпада през януари 2011 г. с оставката на Михол Мартин, смятан за играч тежка категория в екипа. Тогава Мартин поема и ръководството на Фина фойл, но предсрочните избори, които следват, водят до тежко поражение за партията.

Мартин впряга сили в съживяването й и започва да атакува новото правителство заради провалите му в областта на здравеопазването, жилищната политика и грижите за бездомниците.

Михол Мартин е баща на пет деца. Но две от тях са починали - недоносеният му син Руайри през 1999 г. и дъщеря му Лийна през 2010 г. от кардиологично заболяване.