Бившият министър на културата Вежди Рашидов даде днес показания по делото за НДК, макар че сам ги окачестви като "скромни и кратки".

Както е известно, от 2018 г. с приливи и отливи тече делото срещу бившия изпълнителен директор Мирослав Боршош и експредседателя на Съвета на директорите Валентин Кръстев за нецелево разходване на целеви средства, умишлена безстопанственост, сключване на множество неизгодни сделки, длъжностно присвояване и дори принуда.

Става въпрос както за парите - уж за европредседателството, похарчени нецелево, така и за договори зи пиар и юридически услуги (нищо, че дворецът имал собствени такива специалисти, б.р.) и дори за закупуване не луксозен автомобил "Лексъс".

Днес призованият свидетел Рашидов предизвика леки усмивки в залата, като попита главния подсъдим - Боршош, кога точно му е бил принципал, т.е. министър. Двамата "си стиснаха ръцете" през 2017 г. 

"Онова, което се случи, е това, че като министър получих сигнал, че натрупаните средства в НДК, които имахме преди, бяха от порядъка на 4-5 млн. От НДК ми съобщиха, че има опасения, че те се стопяват бързо и може да няма за заплати до края на годината."

Стопяването, посочено от Рашидов, било от въпросните 4-5 млн. на 1 млн. за 3 месеца. Право на приницпала пък е да иска финансов отчет по всяко време.

"Поисках, беше ми предоставен и дирекциите в Министерството на културата, които се занимават с тези отчети, казаха, че има стопяване на средства и са останали от тези 4-5 млн. лв. 1 милион", обяви днес скулпторът и бивш министър.

Обезпокоени за НДК, Рашидов и главният секртар на МК отишли при вицепремиера Томислав Дончев и го уведомили.

"10-15 дена по-късно излязох в отпуска и ми беше съобщено по телефона, че вече не съм принципал, принципал е г-н Дончев", кратко завърши Рашидов.

Клуб Z припомня, че сканадалите гръмват точно през 2017 г. - току преди старта на европредседателството ни. Мнозина тогава заподозряха колизия между интереси на едно лоби в ГЕРБ около Лиляна Павлова, с това на "стари гербери", сред които е Боршош. Развръзката бе, че по най-бързия начин НДК бе взет от Министерството на културата и даден на "ръчно управление" на вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев. 

Вежди Рашидов обяви днес, че в момента, в който вече не е бил принципал, "нямал право да се бърка". И толкова.

На проявения интерес от прокуратурата: поискал ли е одит, той каза, че няма право да иска одит - това може Сметната палата. Той реализирал правата си само, като изискал въпросния доклад за състоянието на Двореца.

Последва въпрос: "Той (Боршош б.р.) какво точно ви докладва, какво ви каза?".

"Е, нищо особено - освен че той работи с тези средста, което е негово право, разбира се, да работи... Той има своите права.

Обясненията бяха, че се правят нови пространства, нови програми, че се плаща за пиар и др."

Наложи му се още няколко пъти да дефинира представата си за "стопяване". 

Съдебният състав се поинтресува само дали някой е искал от министъра принципал още автомобили? Казвано ли му е, че служителите на Двореца имат нужда от по-голям автопарк?

Той не можа да си спомни подобно нещо.