Митинг в защита на свободното слово и в подкрепа на Горан Благоев, автор и водещ на предаването „Вяра и общество“, ще бъде проведен в събота, 27 юни, пред БНТ. Началото е в 14,00 – в часа на обичайното излъчване на предаването, гласи съобщение в страницата на събитието във фейсбук

Организаторите подчертават, че митингът не е заради личността на телевезионния водещ, а заради принципите на свобода на словото, които според тях са нарушени от генералния директор на БНТ и от външни за телевизията институции.

 

В поканата за събитието се казва следното:

"Изправяме се срещу поредното посегателство към свободата на словото в България.

Изправяме се срещу едноличното и хаотично управление на БНТ.

Изправяме се срещу цензурата и преследването на журналисти, позволили си да мислят неконюнктурно.

Изправяме се срещу манипулативното, просташко, арогантно и агресивно поведение на генералния директор г-н Емил Кошлуков.

Изправяме се срещу опитите да бъде тъпкана истината поради лицемерни прояви на накърнени чувства.

Изправяме се срещу опитите Христовата църква да бъде употребявана от властимащите за евтино вдигане на рейтинга.

Отхвърляме опитите за отстраняване и дискредитиране на Горан Благоев и с намесите в авторското му предаване от външни за обществената медия институции, при това с явната подкрепа на генералния директор на БНТ.

Горан Благоев по никакъв начин не е уронил престижа на БНТ. По никакъв начин не е накърнил достойнството на БПЦ.

Ние се противопоставяме на гнусните опити за унижение на един доказан публицист и вярващ човек.

Елате и нека заедно защитим истината, свободата и човещината в България.

Ние ще застанем открито пред БНТ и няма да отстъпим от истината.

Подкрепа за Горан! #Podkrepa_za_Goran

Молим присъстващите да носят маски и да спазват необходимата дистанция."

Организаторите са публикували и анализ на развитието на казуса „Вяра и общество” след изслушването на Емил Кошлуков от СЕМ. В него се подчертава разминаването между твърденията на генералния директор и фактите. Ето и текста, прибавен към основанията за протест, в който са зададени въпроси към Емил Кошлуков, на които протестиращите искат отговор.

„На излизане от СЕМ генералният директор Емил Кошлуков, освен че принизи разговора на нивото на циркаджийски скеч, изрече многократно едни и същи лъжи: предаването не е свалено от ефир (вече втора седмица не е в ефира на БНТ); Горан Благоев е предоставил медицинско по-късно (законът позволява да се предостави и по-късно, ако е уведомен прекият ръководител дори в телефонен разговор); Емил Кошлуков прави внушение, че този болничен е фалшив, но нямало да се занимава да го проверява; в деловодството на телевизията са постъпили 100 писма. Само 2 дни по-рано Кошлуков твърдеше, че писмата са 50, а преди 6 дни – 20. Към този момент Горан Благоев трябва да дава обяснения за 4 писма от 12 и 13 юни (ден след инициираната среща на Кошлуков с членове на синода); имало писма от 8, 9, 10 юни. Къде са тези писма и защо за тях не иска обяснения от Горан Благоев, а само за писма след 12 юни. Освен това в дискусията в СЕМ стана ясно, че първите писма, постъпили при тях, са от 16 юни, писани „като под индиго“; в подкрепа на Горан Благоев били постъпили не повече от 5-6. Само едно от писамата в подкрепа на Горан Благоев е подписано от 62 преподаватели, богослови, журналисти, свещеници. Писмото от преподавалети от Пловдивския университет и други техни колеги е подкрепено от 185 университетски преподаватели и интелектуалци. В това число не броим подписките и индивидуалните писма; тепърва ще се взема решение кога да се излъчва предаването. Такова решение е взето на 4.06. от управителния съвет на БНТ. „Вяра и общество“ с Горан Благоев присъства в лятната схема на БНТ1 всяка събота от 14 часа. По този повод са и подготвени всички записни предавания до септември.

На всеки сериозен въпрос, на който Емил Кошлуков отказваше да даде отговор, извърташе въпросите и даваше квалификации на журналистите. Така и не разбрахме:

– Давал ли е личния си имейл на членове на синода, за да му пращат жалби срещу Горан Благоев?

– Как предаването не е спряло излъчване, след като 2 седмици не се излъчва?

– Как той лично е съдействал за решаването на конфликта между Св. синод и Горан Благоев?

– Намесва ли се Св. синод в дейността на БНТ?"

Над 700 души са заявили интерес към протеста на „Сан Стефано“ 29 в събота.

"Площад Славейков"