Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Развитието на епидемията показва, че психичната реалност и фактическата реалност не се пресичат – има повече заразени хора, а тревожността е намаляла и големи групи хора директно отричат съществуването на заразата.

Това коментира по бТВ социалният антрополог Харалан Александров и допълни, че социалните мрежи изкривяват действителността, защото хората са склонни да игнорират информацията, с която не са съгласни.

"Психичната реалност е напълно автономно явление, тя слабо отразява външния свят, тя се самоподдържа и самовъзпроизвежда поради своята самопораждаща се природа. В този смисъл социалните мрежи много добре обслужват този фантазен свят, в който ние виждаме това, което изберем да виждаме, тъй като там разполагаме с възможности да пускаме избирателно филтри към тази част от реалността, която не уйдисва на предварителното ни убеждение", обясни той. 

Така изключваш тези, които не харесваш, живееш удобно и комфортно в един напълно измислен свят, който се различава напълно от външната реалност, и то до момента, в който не катастрофираш в нея.

Александров посочи като пример как в момента има много повече случаи на заразяване с коронавирус и съответно много по-малко тревога от това. За разлика от ситуацията отпреди няколко месеца, когато беше точно обратното и имаше силна тревога.

"Сега забелязваме изключително безотговорно отношение на големи групи хора, които стигат до директно отричане на съществуването на заразата.

Над 1 млн. наши сънародници смятат, че вирус не съществува, че някой го е измислил. Това не е само в България. Технологията стремително изпревари развитието на човешките умове. Ние пренесохме в дигиталния свят примитивните защити, психични процеси, формирането на ментални гета", добави социалният антрополог.

По думите му въпреки достъпа до изключително високи технологии умовете остават примитивни, това е световно явление.

"Социалните мрежи успяват много ефективно да разрушат неизбежните йерархии. В социалните мрежи всички са равни, експерти, те са свръхдемократични, хоризонтални и започват да практикуват примитивни модели на групово поведение - разделение, репресия, морален тормоз, все спомени от света на ранното развитие", обясни още Александров.

Като обясни как в такава среда е много трудно авторитет да каже на хората и да бъде чут - пазете се, сложете маски, спазвайте социална дистанция.

Той посочи, че по темата за коронавируса хората са се разпределили на две групи – на такива, които подкрепят мерките, и на такива, които ги отричат, или на мутафчиевисти и мангъровисти. Като това разделение е станало отново на принципа - застават зад този, който облича на езика на експертността тяхната гледна точка.

"Сривът на авторитети, суеверното поведение и нагласи, улесени от социалните мрежи, ниското доверие в институциите и политическа класа правят възможно не просто да възникват нови разделения - постоянно се прегрупираме в нови гледни точки.

 Но тази степен на диференциация прави класическия модел на управление много труден, добре е да си признаем, че живеем в ментална, когнитивна мантилитентна ситуация, която прави обичайните модели на управление неприложими. Политиците са принудени да се държат като лидери на мнение в социалните мрежи, принудени са да ползват гледните точки и да експлоатират конструктите, които социалните мрежи, публичността им поднася“, смята Александров.

Той даде и пример как Слави Трифонов в политиката е действал така с позицията относно коронавируса и колко опасен е той. Като според Александров това ще допринесе за политическия проект на Трифонов, който "тепърва ще се развива".

Социалният антрополог коментира и проучване, според което масово българите вярват в конспиративни теории и предпочитат авторитарни лидери.

"В момента в обществото цари непредсказуемост и хаос, усещане за неуправляемост, имаме нужда някой да застане начело - авторитарно лидерство. Това, което ни спасява, е, че имаме удържащата рамка на цивилизования свят", смята Харалан Александров.

Коментари

....

Редовната доза апокалиптични картини за родния плебс.
Гойко Митич's picture
Гойко Митич
Гойко Митич

Социален ГЕРБеролог

Харалане, можеш ли да обясниш душата на антрополога: Как един интелигент губи тежест и достойнство градени цял живот, за да се превърне в изтривалка на Баце - от тези които захвърля ежедневно.
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Бедност, безнадеждност, философия.

Г-Н ХАРАЛАНОВ, ВИЕ СТЕ ПРАВ, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ НЕ СЕ СКЛОННИ НА ДЪЛГОСРОЧНИ ОГРАНИЧИТЕЛНИ МЕРКИ В БОРБАТА С ВИРУСА. ТОВА ПОВЕДЕНИЕ ОБАЧЕ НЯМА ДА ДОНЕСЕ ПОЛЗИ ОТНОСНО ИЗРАЗА БЪЛГАРИТЕ СЕ НУЖДАЯЛИ ОТ АВТОРИТАРНО ЛИДЕРСТВО. ТОВА ПОНЯТИЕ МИ СЕ ВИЖДА БЕЗСМИСЛЕНО. БЪЛГАРИЯ СЕ НУЖДАЕ ОТ УПРАВЛЯВАЩИ, КОИТО ДА НЕ СА ЛЪЖЛИВИ, ДА НЕ СЕ ХВАЛЯТ ПОВЕЧЕ ОТ ДЪРТИ ЦИГАНИ, ДА МИСЛЯТ ЗА СЕБЕ СИ ТОЛКОВА, КОЛКОТО МИСЛЯТ И ЗА ОСТАНАЛИТЕ ПОДАНИЦИ. НЕ ДА ПРИКАЗВАТ ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ, А РЕАЛНА БИТКА СРЕЩУ КОРУПЦИЯТА, СРЕЩУ СЕГАШНИЯ МОДЕЛ НА ПРОКУРАТУРАТА, МЕРКИ ЗА ПОВИШаване НА СТАНДАРТА НА ЖИВОТ, ЗАЩОТО СКОРОШНОТО ИЗСЛЕДВАНЕ НА „ТРАНСПЕРЪНСИ ИНТЕРНЕШЕНЪЛ“ отново СОЧИ, ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е НАЙ-КОРУМПИРАНАТА И НАЙ-БЕДНАТА ОТ 27-ТЕ СТРАНИ ЧЛЕНКИ НА ЕС“ ВИЕ, Г-Н ХАРАЛАНОВ, КАТО СОЦИАЛЕН АНТРОПОЛОГ, КОМАЙ СТЕ ЕДИНСТВЕН, ТРЯБВА ОСВЕН АНАЛИЗИ И КОНСТАТАЦИИ, ДА ПРЕДЛАГАТЕ И КОНСТРУКЦИЯ КАК ДА ИЗЛЕЗЕМ ОТ ТОЗИ КОШМАР, И ТРЯБВА ЛИ БЪЛГАРИТЕ ДА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СЕ УПОВАВАТ НА СЕГАШНИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ ЛИДЕРИ, СЛЕД КАТО 11 Г. ГЕРБ ТЪПЧЕ РЕАЛНО НА ЕДНО И СЪЩО МЯСТО. ДОРИ СТАВА ПО-ЛОШО. И ЕДИН ЛИЧЕН ВЪПРОС. КАК БИХТЕ РЕАГИРАЛИ, АКО ИМАТЕ ПЕНСИЯТА НА ПЕВИЦАТА - ПЪРВА НОСИТЕЛКА НА „ОРФЕЙ“- 200 ЛЕВА, КОЯТО Е РАБОТИЛА 40 Г. В БЪЛГЪРСКОТО РАДИО?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.