Студентите от Европейският съюз ще плащат такса като външни в Англия след академичната 2021 г., потвърди британското правителство. Това означава, че таксите ще се увеличат два до три пъти според специалността.

Причината е излизането на Великобритания от ЕС. Досега всички студенти от държавите-членки бяха третирани като "домашни" висшисти и плащаха същата такса, която и местните - която за бакалавърска степен бе 9250 британски лири.

Тази година ще е последната, в която това ще се запази. Студентите, започнали образованието си от 2020 г., ще могат да изкарат цялата си степен на старите цени. Но от 2021 г. ще трябва да плащат от 28 хил. британски лири нагоре.

По отношение на магистърски и докторски степени сумите варират много, според специалността - някои са по-евтини от бакалавърските, но повечето са далеч по-скъпи. Въпреки това и там се очаква поне двойно увеличение за европейските висшисти.

В добавка, Англия вече няма да дава заеми на европейски студенти. Те бяха гарантирани от английски данъкоплатци и се изплащаха в продължение на 25 години, само ако студентът има приходи след завършването си над определена граница. Ако не бъдат изплатени за 25 години, се опрощават.

Засега не е ясно дали Шотландия няма да запази статута на европейските студенти и след 2021 г. - макар че не е ясно как ще стане това в рамките на Обединеното кралство. 

Според анализите, това ще намали европейските студенти на Острова с 60%.