Ръководството на Европейската централна банка обяви, че ще предлага евро заеми срещу обезпечение на централните банки от ЕС, които са извън еврозоната, за да се гарантира финансирането на пазарите на фона на пандемията от коронавирус.

Самата схема ще минава по т.нар. репо механизъм на Евросистемата за централните банки, пояснява днес БНР. ЕЦБ ще предоставя ликвидност в евро на широк набор от централни банки извън еврозоната срещу адекватно търгуемо обезпечение, деноминирано в евро, посочва банката.

Тази репо система беше създадена наскоро от ЕЦБ, за да предостави предпазни репо линии в евро за централни банки извън еврозоната. 

Тя адресира възможните нужди от ликвидност в евро в случай на пазарна дисфункция в резултат на шока от Covid-19, която може да повлияе неблагоприятно за безпроблемната трансмисия на паричната политика на ЕЦБ.

Според параметрите на системата - тя ще осигури ликвидност в евро на широк набор от централни банки извън еврозоната срещу адекватно обезпечение, състоящо се от деноминирани в евро търгуеми дългови ценни книжа, емитирани от централните правителства на еврозоната и наднационалните институции.

Важно е да се знае, че това не са вече известните ни суапови линии, каквато има и БНБ с ЕЦБ, а нещо като тяхно допълнение. Според ЕЦБ общата система би трябвало да отразява значението на еврото на световните финансови пазари. 

Програмата ще бъде налична за 12 месеца - до края на юни на следващата година.