Днес в Русия започна гласуването за промени в конституцията, които биха могли да позволят на президента Владимир Путин да бъде на поста още два мандата, предаде Би Би Си.

Вотът беше насрочен за 1 юли, но властите съобщиха, че откриват избирателни секции седмица по-рано, за да предотвратят събирането на твърде много хора на фона на пандемията.

Опозиционният активист Алексей Навални заяви, че промените ще позволят на Путин да бъде „президент за цял живот“. Путин обаче каза, че те ще гарантират стабилността на Русия.

Въпреки че президентът не е заявил публично, че ще се кандидатира отново през 2024 г., когато приключи сегашният му мандат, той заяви, че е жизненоважно той да има възможност.

"Иначе знам, че след две години, вместо да работят нормално на всички нива на държавата, всички очи ще бъдат насочени към търсенето на потенциални наследници", каза той в интервю по-рано тази седмица.

Промените биха ограничили управлението на президента до два шестгодишни мандата, а не два последователни мандата, и биха нулирали часовника, така че Путин да може да продължи на поста след 2024 година, отбелязва Би Би Си.

Освен че потенциално ще му позволи да ръководи Русия до 2036 г. - реформите ще дадат на президента правомощия да номинира висши съдии и прокурори за одобрение от горната камара на парламента на Русия.

Те също така ще въведат консервативни мерки в конституцията, включително ефективна забрана на гей браковете и утвърждаване на "вярата в Бог".

И икономическите промени също ще бъдат закрепени, включително относно минималната заплата и коригирането на държавната пенсия в съответствие с инфлацията.

Приблизително 110 милиона избиратели от Калининград на Балтийския бряг до Камчатка на Тихия океан имат право на глас. Длъжностните лица предоставят маски и дезинфектанти за ръце на избирателните секции в цялата страна.

Голямата избирателна активност е жизненоважна за Кремъл.

Длъжностни лица потвърдиха, че хората с руски паспорти в контролирана от сепаратистите Източна Украйна също ще бъдат допускани да участват. Миналата година президентът Путин улесни жителите да получат руски паспорти, а властите изчисляват, че около 150 000 души в областите на Луганск и Донецк могат да вземат участие.

ЕК за Клуб Z: Венецианската комисия не одобрява едно от измененията

Еврокомисията наблюдава много внимателно подготовката за референдума в Русия, отговори на въпрос на Клуб Z Петер Стано – говорител на върховния представител за външната политика Жозеп Борел.

Попитахме го какво е мнението на ЕК в светлината на ширещите се мнения, че целта е само да се осигури управление на Путин за неопределено време.

„Работа на страните е да решат колко да е мандатът на президента. Но едно от измененията, което от наша гледна точка е интересно, е това, което гарантира предимството на руската конституция пред международното право и пред решенията на международните съдилища. Според Венецианската комисия това изменение не е в съответствие с международните ангажименти на Русия“, каза Стано.

Брюксел се надява Москва да направи всичко заради законовата рамка, която да гарантира, че тези ангаживенти се спазват.

Колкото до мандатите на президента, Русия не е член на ЕС и Конституцията й извън международните ангажименти си е неин вътрешен проблем. И Брюксел няма какво да каже по въпроса, тъй като няма връзка межу двата споменати въпроса, уточни говорителят на ЕК Ерик Мамер.