Френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан предупреди Израел, че евентуална анексия на част от Западния бряг "ще се отрази" на отношенията му с ЕС, и подчерта, че Париж е все така решен да признае палестинската държава "при подходящ момент", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"В случай че усилията ни (да бъде разубедим Израел, бел. АФП) не успеят, се готвим да реагираме. Едно толкова сериозно решение не може да остане без отговор", подчерта Льо Дриан при дебати в Сената за изгледите за анексия.

Френският външен министър предупреди, че "ако израелците решат да се придвижат напред в процеса на анексия, ще сме принудени да се противопоставим с мерки, засягащи отношенията на ЕС и страните членки с Израел".

Израелското правителство на премиера Бенямин Нетаняху се очаква да оповести на 1 юли стратегията си за осъществяване на американския план за Близкия изток. Последният предвижда Израел да анексира еврейски селища и долината на река Йордан - обширни селскостопански площи на Западния бряг, и да бъде създадена палестинска държава върху орязана територия.

ЕС може да преразгледа "участието на Израел в различни програми за сътрудничество" и "да засили контрола върху произхода на внасяните стоки", отбеляза първият дипломат на Франция.

Той призна, че нежеланието на някои страни членки (като Полша и Унгария, бел. АФП) да бъдат наложени санкции на Израел затруднява вземането на решение в ЕС, но заяви, че при все това съюзът разполага с достатъчно поле за маневриране.

Дори ако някои европейски държави са на различно мнение по въпроса, "правилото за единодушие не се прилага за всички европейски програми с участието на Израел", изтъкна Жан-Ив Льо Дриан.

"Може да се вземат поредица мерки от страна на дадена държава" и "съгласувано", по-специално между Франция, Германия, Италия и Испания, добави той.

Признаването на палестинската държава, за каквото редовно настоява част от френската политическа класа, си остава сред опциите, сложени на масата, допълни френският външeн министър.