Не е изненада, че Иран остава световен спонсор номер 1 на тероризма и през 2019 г.

Това обяви в телефонен разговор с журналисти в Брюксел посланик Нейтък Сейлс – координатор по борбата с тероризма в Държавния департамент на САЩ. Вчера американското дипломатическо ведомство огласи годишния си доклад за тероризма.

„Чрез злонамерени действия на Ислямския революционен гвардейски корпус (ИРГК) и терористични протежета като „Хизбула“ в Ливан и „Катаиб Хизбула“ в Ирак Иран продължава да използва тероризма като основен държавнически инструмент в Близкия изток и по света“, изтъкна Сейлс.

И допълни, че САЩ продължават да са начело на световната борба с иранския тероризъм. Дипломатът припомни, че през април САЩ за първи път в историята обявиха част от правителството за терористична организация. Става дума именно за ИГРК и неговите части „Кудс“.

Същевременно САЩ се борят не само срещу тероризма, но и срещу неговото финансиране.

„Искаме да спрем не само бомбаджията, но и  човека с парите, който плаща за бомбата. Понякога човекът с парите е държава и Иран е сред най-лошите в света примери за това“, каза още Нейтън Сейлс.

Той обвини режима в Техеран, че години наред влага стотици милиони долари в подкрепа на своите протежета по света. Което показва какви са приоритетите на този режим. Той не се грижи за намаляване на безработицата, не го интересуват инфраструктурата и осигуряването на по-добър живот за младите хора. А само тероризмът.

Американският дипломат припомни, че САЩ са наложили изключително сурови санкции на Иран и така накарали Хасан Насрала – лидера на „Хизбула“, публично да призове за дарения в полза на ливанската шиитска групировка.

Но и в задния двор на САЩ има подкрепа към терористите, продължи Нейтън Сейлс, като използва познатия израз по адрес на Латинска Америка.

Режимът на Николас Мадуро превърнал Венецуела в убежище за терористи. Там намерили подслон колумбийската Армия за национално освобождение (ЕЛН), отцепници от Революционните въоръжени сили на Колумбия (ФАРК), както и хора, подкрепящи „Хизбула“. Напоследък зачестили атаките на ЕЛН в Колумбия.

Куба също продължава да подслонява терористи и бегълци от американското правосъдие.

[[nid:96882]]

Друго важно явление е продължаването на засилването на тероризма на расова основа, отбеляза Нейтън Сейлс. Тази тенденция се наблюдава от 2015 г.

Държавният департамент вече обяви за терористична организация Руското имперско движение (РИД). Това е базирана в Петербург група, пропагандираща превъзходството на бялата раса и обучаваща хора да извършват атентати най-вече в скандинавските страни.

САЩ много внимателно следят съобщенията за бели супремасисти, сражаващи се и за двете враждуващи страни в Източна Украйна.

Особено тревожен е фактът, че съществуват контакти между бели супремасисти и други терористични групировки отвъд океана и американски граждани. Властите във Вашингтон обаче правят всичко възможно да отслабят международните терористични организации, които се опитват да достигнат до американска територия.