Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира днес значително по-дълбока от първоначално предвидената рецесия в световната икономика през 2020 г. и по-бавно възстановяване през 2021 г., поради пандемията от новия коронавирус, предадоха световните агенции.

Фондът обяви днес ревизията на априлските си прогнози, като предвиди по-експлозивно увеличение на бюджетните дефицити, тъй като мерките за подкрепа, обявени по целия свят, сега се оценяват на повече от 11 трилиона долара, сравнено с 8 трилиона долара през април.

Това ще доведе до още по-голямо нарастване на публичния дълг в световен мащаб, отколкото МВФ изчисли преди два месеца. Той се очаква да надхвърли 100% от брутния вътрешен продукт (БВП) за първи път, а в развитите икономики - над 130% от БВП.

Фондът изчислява, че глобалната икономика ще се свие с 4,9% през тази година вместо с 3%, предвидени през април, докато за 2021 г. изчислява, че ще нарасне с 5,4%. Ударът ще бъде по-голям за развитите икономики, които се очаква да претърпят 8% рецесия през тази година, за да възстановят 4,8% през 2021 г., като БВП през следващата година ще спадне с 4% спрямо нивото му от 2019.

Специално за Еврозоната МВФ прогнозира спад от 10,2% тази година и 6% възстановяване през 2021 г., като Италия и Испания са изправени пред най-лошите перспективи (12,8% рецесия тази година и възстановяване от 6,3% през 2021 г.). Ефектите от кризата върху Франция също са особено силни (12,5% рецесия и 7,3% съответно), докато ударът се очаква да бъде по-малък за Германия, където тази година се очаква спад от 7,8% и възстановяване от 5,4%. през 2021г.

Американската икономика също ще отбележи рязък спад на БВП, като прогнозираната рецесия е 8% през 2020 г., възстановяването - 4,5% през 2021 г. Очаква се Китай, откъдето започва пандемията от коронавируса, да избегне рецесия, отбелязвайки ръст от 1% през тази година и 8,1% през 2021 година.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.