Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

С пет проекта във втора фаза на тестване и няколко научни публикации Китай е напред в надпреварата за разработване на ваксина срещу Covid-19, пише днес в "Монд".

Страната, в която епидемията започна в края на 2019 г., мобилизира научната си общност да намери ваксина възможно най-бързо, а властите улесниха издаването на разрешителни.

Повечето от тестваните понастоящем проекти се основават на стари научни решения, които позволяват бързо развитие, но резултатите, от които биха могли да предложат по-кратък имунитет. Тестването в трета фаза, при реални условия, ще измери истинската ефективност на тези ваксини.

Всичко започва в Ухан, седмица след карантината на провинциалната столица в централен Китай: Чен Вей, генерал-майор на Народоосвободителната армия, ръководител на Института по биоинженеринг на Академията за военна медицина, е изпратен на място, за да ръководи лабораторията P4 (с най-високото ниво на секретност), за да разработи ваксина възможно най-скоро.

Известна с опита си в разработването на спрей за нос, предпазващ от ТОРС (тежък остър респираторен синдром - б.р.) през 2003 г. и в борбата срещу ебола в Африка, тази лаборатория е описана като „богиня на войната“ в официалния печат. Нейният проект за ваксина, разработен с лабораторията CanSino, е първият, който е изпитан върху хора в Ухан на 16 март, същия ден, когато американската стартираща компания Moderna започва своите тестове.

Два месеца по-късно резултатите са обнадеждаващи: 105 от 108 участници във първата фаза са изработили антитела две седмици след инжектирането, без сериозни странични ефекти, според статия, публикувана на 22 май от екипа на Чен Вей в сп. „Лансет“.

Въпреки това, експертите посочват, че високите дози причиняват странични ефекти като треска, докато имунитетът, получен с по-ниски дози, не е задоволителен. Ваксината е генетично модифициран аденовирус. Този вирус от семейството на хремите се използва като вектор за задействане на имунния отговор. Съществува обаче риск хората, които са се заразили с този вид настинка, да не реагират добре - оттук и необходимостта от проучване върху по-голямо население.

Останалите четири тествани ваксини избягват този проблем, използвайки по-традиционен подход: използването на инактивирани вируси. Този метод включва култивиране на вируса и неутрализирането му чрез излагане на висока температура или химикали, така че да стимулира имунната система, без да причинява инфекция. Тази техника, използвана в миналото за хепатит А, грип или полиомиелит, има предимството да бъде доказана и следователно по-евтина от по-съвременните методи. Но тя би предложила по-кратък срок на имунитет, който изисква по-редовни реимунизации.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.