"Чух, че главният прокурор заяви, че скандалите в кабинета застрашавали прокуратурата. С това признава, че ще брани правителството, а не закона.

Ясно е на всички кой има интерес от отвличането на вниманието от скандалния запис и снимките в спалнята на премиера, и, разбира се, за съжаление прокуратурата в тази ситуация се очертава все повече като политически играч, който подпомага кризисния пиар на министър-председателя."

Така президентът Румен Радев лично коментира днес пред журналисти последните скандали - със записи, снимки, публикувани есемеси и пр. след дискусия, организирана от Института за икономика и международни отношения и фондация "Фридрих Еберт".

По думите му "прокуратурата дава тон за погазване на закона", като "не спазва следствената тайна, произволно решава кое e висок обществен интерес и кое не". В допълнение обвинението "говори с гласа и действа с прийомите на жълтите медии".

"Това е пагубно. Затова се нуждаем от независима експертиза на записа с гласа на Борисов, според който запис главният прокурор се споменава като възторжен фен на министър-председателя", заяви Радев, визирайки изтеклите записи, за които се твърди, че са с участието на премиера Бойко Борисов и в които се разказва случка с участието и на Иван Гешев. 

Призив за независима експертиза Радев отправи вече веднъж. По думите му, за да има "изчистване на това омерзително петно в момента по всички чужди медии", трябва да се стигне до истината за случващото се, което обаче нямало как да стане със "селективен подход по казусите, с двойни стандарти, с шумно преследване на неудобните и прикриване на правителството".

Държавният глава неизменно трябваше да отговаря на въпроси и за секретаря си Пламен Узунов, за когото (след изнесени данни от прокуратурата) стана ясно, че е бил в комуникация с подсъдимия бизнесмен Пламен Бобоков. Към момента изявления по темата идваха само от прессекретариата на "Дондуков" 2. И днес Радев заяви, че очаква произнасяне от съда, както и държавното обвинение да изнесе всички данни.

"Очакваме тази справедливост да бъде възстановена с подхващане на истинските случаи там, където търговията с влияние е материализирана в огромни размери, и то от обществени средства, където "свинските черва" (по Гешев) водят до огромни злоупотреби с обществени поръчки, с еврофондове, с хазарт, с ниско качество на строителство. Затова трябва да отстояваме като общество законността и принципите на правовата държава. Днес това зависи от българите и от независимия български съд", заяви.