Американски военен кораб навлезе в района на Карибско море, към който Венецуела предявява териториални претенции, съобщи американското военно командване, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Ескадреният миноносец "Нице" проведе операция за свободата на корабоплаването, оспорвайки прекомерни морски претенции на Венецуела", се казва в изявление на южното командване на американските въоръжени сили, което ръководи военните операции в Карибския басейн.

Според американския флот операцията е била проведена в международни води, разположени извън суверенната зона на Венецуела, простираща се в радиус от 12 морски мили от нейните брегове.
Правителството на венецуелския президент Николас Мадуро обаче предявява претенции за зоната.

Американският ескадрен миноносец е плавал в тези води, които "нелегитимният режим на Мадуро твърди невярно, че контролира", се казва в изявлението. Подобна операция е била проведена и през януари, заяви американски военен говорител пред АФП.

Вашингтон призовава открито за свалянето на Мадуро от власт. САЩ и около 50 други страни признават за законен временен президент на Венецуела опозиционния лидер Хуан Гуайдо, припомня АФП.