Ограничения върху имиграцията в САЩ, които адмистрацията на Доналд Тръмп съобщи, че въвежда, са поредният ѝ ход, който разделя публиката преди президентските избори през ноември, предават световните медии. 

Вашингтон продължи до края на годината забрана да се издават работни визи и зелени карти за няколко категории работници и служители, между които специалисти във високите технологии, сезонни работници в туризма, детегледачки, мениджъри. Според Белия дом те отнемат работни места за американци,  които са изгубили работата си заради корона кризата.

Целта е да получим „най-добрите и най-блестящите“ и „най-ценните за нашата икономика“, каза в обяснение на мерките висш служител на администрацията, цитиран от Би Би Си.

Марк Крикорян, изпълнителен директор на Центъра за имиграционни изследвания, който подкрепя ограниченията, заяви за Асошиейтед прес: 

„Това е смел ход на администрацията на Тръмп за защита на американските работни места“.

Но Американският съюз за граждански свободи заяви:

"Това е експлоатацията на пандемия за преформулиране на имиграционния закон, като същевременно се заобикаля Конгресът."

Новата политика не се нрави и на много бизнеси, които разчитат на чуждестранната работна сила.

„С нарастването на икономиката американският бизнес ще се нуждае от уверения, че може да задоволи всички нужди от работната си сила“, пише Търговската камара в писмо този месец, цитирано от Би Би Си. „За тази цел е изключително важно те да имат достъп до талантите както в страната, така и от целия свят.“

Съветникът в Белия дом Стивън Милър, който е архитектът на имиграционната политика на Тръмп, от години настоява за ограничаване или премахване на работните визи с аргумента, че те вредят на трудовата заетост на американците. През последните месеци Милър заявява, че причинените от коронавируса икономически затруднения още повече налагат да "се спре кранчето", пише днес "Ню Йорк таймс".

Бизнес лидери обаче яростно се противопоставят на тази заповед и заявяват, че тя ще блокира възможността им да наемат критично необходими работници от чужбина за трудови дейности, които американците не искат да поемат или не са способни да извършват, отбелязва вестникът.

Критици на мярката казват, че президентът използва сегашната здравна криза, за да приложи дълго исканите от него затваряния на граници и реформи на имиграционната система, което му дава възможност да изтъква тези мерки в кампанията за преизбирането си, посочва "Ню Йорк таймс".

Той припомня, че през последните месеци Тръмп въведе сурови мерки по границата с Мексико и забрани влизането на пътници от Китай и редица европейски страни с тежки епидемични огнища от коронавирус.

Американската компания Туитър смята, че решението на администрацията за работните визи ще нанесе вреди на конкурентноспособността на американската икономика, предаде ТАСС, като цитира прессъобщение на компанията.

"Тази новина подкопава един от най-големите икономически активи на Америка - многообразието. Хора от цял свят пристигат тук (в САЩ), за да станат част от нашата работна сила, да плащат данъци и да допринесат за нашата конкуретноспособност на световната сцена", заявява социалната мрежа.

Според нея решението на администрацията на Доналд Тръмп е "късогледо и ограничаващо привлекателността на Америка за висококвалифицирани специалисти от други страни".