Apple се готви да представи нов шлем за виртуална и добавена реалност (VR и AR) догодина, като устройството ще излезе на пазара най-рано през 2022 г., съобщи Digital Trends.

За подобни амбиции на Apple има информация и следи в американското патентно ведомство от години, но за пръв път има информация от самата компания. Bloomberg цитира Марк Рокуел, шеф на групата за технологични разработки на компанията. Те работят тайно по подобен проект от няколко години.

Шлемът на Apple ще включва екрани с ултрависока резолюция, която "ще направи почти невъзможно за потребителя да различи виртуалния свят от реалния". В добавка ще са налице висококачествени спийкъри, а шлемът ще си има собствен App Story, фокусиран основно върху игри. Той ще може и да стриймва видео, както и да служи за комуникация във виртуални срещи.

Първоначалната идея на Apple е била шлемът да се закача към хъб с изключително мощен хардуер. Главният изпълнителен директор на компанията Тим Кук обаче е послушал тогавашния директор на дизайна Джони Айв и насочил проекта към абсолютно самостоятелно устройство. Засега не е ясно дали ще става дума за устройство с двойна функционалност или за два продукти - VR шлем и AR очила.

Допълнителната миниатюризация и мощни малки чипсетове в последните години правят това далеч по-възможно.

Според слуховете Apple планира да си партнира с гиганта в компютърните игри Valve, които наскоро пуснаха впечатляващото VR продължение на легендарната игра Half Life - Alyx. 

Изтекли данни за новата версия на iOS - 14 - пък подсказват за контролер за шлем за виртуална реалност, подобен на този, който върви с HTC Vive Focus.

През последните години компанията в Купертино купи няколко бизнеса и стартъпа, занимаващи се с VR, последно - калифорнийската компания NextVR през май тази година.