В Хасково всички контактни лица от първа линия с Григор Димитров ще са под карантина. Това реши на извънредно заседание в понеделник Областният кризисен щаб.

Тенисистът обяви  в неделя в инстаграм, че е с коронавирусна инфекция.

Областната управителка на Хасково Стефка Здравкова уточни, че не се предвижда масово тестване на контактните. Проби ще бъдат вземани само на хората със симптоми. Дори и при отрицателен резултат за коронавирус те ще останат под 14-дневна карантина.

Още един заразен пастор от сбирката в Перущица

Пастор от Костиево е днешният случай с COVID-19 в Пловдивска област, съобщиха от областния кризисен щаб. Той е присъствал на сбирката на евангелистки пастори в Перущица, домакинствана от местния пастор Салчо Салчев, който почина с коронавирус, съобщи БНР.

Екип на РЗИ Пловдив днес изследва детето на пастора, което ходи в детската градина. Проби ще се вземат и на учителките му, съобщи областният управител на Пловдив Дани Каназирева. Детската градина е посещавана от около 40 деца като в групата на детето на пастора са били 9 деца и пет души персонал. Забавачката не е затворена, а вечерта предстои пълна дезинфекция. Спрян е достъпът до църквата, в която е служил пасторът, като и в нея предстои дезинфекция.

С решение на общинския кризисен щаб на обществените места в Костиево носенето на маски е задължително. Оттам увериха, че паника в селото няма.

От вчерашните 8 случая в областта има нови двама души от Перущица, които са участвали в събора, както и  двама  от Пловдив, контактни на хора, присъствали там. По-стар случай, свързан с пасторската сбирка, е на пастор от Карлово, който е хоспитализиран с коронавирус. 

Още 10 заразени с COVID-19 в карантиниранния квартал "Изток" в Кюстендил

Общо 14 са новите случаи в област Кюстендил, сред тях е и 2-годишно дете.10 от новозаразените са от ромския квартал „Изток“ в Кюстендил, който от петък е под пълна карантина.

Броят на положителните проби за COVID-19 там се увеличава, а движението на хора е напълно забранено.

Областният управител и председател на Областния кризисния щаб Виктор Янев уточни, че жителите на квартала трябва да се движат с предпазни маски. Работата с медиатори продължавала.

„Първоначалният ограничителен режим беше по-лек. Жителите имаха възможност да напускат квартала в часовия диапазон между 10 и 22 ч. Сега се наложи да затегнем мерките поради увеличаването на случаите”, добавя Янев.

Всички общински сгради в Сингуларе са затворени, улици се дезинфекцират

Втори ден продължава дезинфекцията на улици и обществени сгради в Сингуларе и в съставните селища на общината. Преустановена е работата на социалния патронаж, затворена е детската градина. В понеделник бяха регистрирани още двама души с коронавирус.

Преди ден бяха установени първите трима заразени, които са общински служители. Отменени бяха и всички масови мероприятия в общината.

„Обстановката е спокойна. Взели сме всички мерки. Носенето на маски е препоръчително”, обясни кметът на Сунгурларе д-р Георги Кенов пред Нова тв (новата заповед на министър Ананиев дойде по-късно, б.р.).

 „Жителите на нашата община са дисциплинирани и затова съм сигурен, че ще ограничим разпространението на заразата”, смята той.

Запитан откъде е дошла заразата предвид неофициалната информация, че тримата заразени са присъствали на евангелски събор преди две седмици, той отговори:

„Не мога да потвърдя. РЗИ води разследване по случая. Мога само да кажа, че заразата е привнесена отвън, не е от нашата община.”

Около 60 души от екипа на общината са били тествани за COVID-19.