Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Ще има ли смисъл от промяненето на модела за изчисляването на минималната работна заплата, след като преди седмица националният съвет за тристранно сътрудничество се разбра тя да не е универсална, а да се определя по сектори?

Тази тема разискваха поне две от големите български телевизии тази сутрин, като гости бяха Пламен Димитров от КНСБ в бТВ, бившият социален министър Иван Нейков и икономистът Лъчезар Богданов - в БНТ. 

Очаквано - според Димитров, който е и пряк участник в преговорите, новата схема може да доведе до положителни резултати. Той опита да даде малко повече информация как ще се случи идеята. В своята същност промяната е следната: този тип минимална работна заплата ще е един вид минимален стартов пакет за трите вида персонал по квалификация - нискоквалифициран, средноквалифициран и висококвалифициран. Те пък се разделят на всички икономически дейности, които са около 60-70. Общият сбор означава, че накрая би трябвало да имаме договорени около 200 минимални работни заплати по професия и бранш, обясни Димитров. 

"Те ще дадат един стартов пакет на всеки един - от колко по-ниска заплата няма да трябва да се договаря с работодателя."

Той поясни, че в момента има такъв тип договореност, но той си е между синдикати и бизнес, а с влизането на властта в договорката този тип механизъм ще бъде записан в наредба. Накратко - ако синдикати и бизнес не се разберат за дадена професия в даден бранш, намесва се правителството, което ще наложи задължително решение. 

Според Димитров при всички положения се очаква този тип минимална работна заплата да е по-висок от сега реално изплащаните на хората по браншове. Много ниски или много високи минимални възнаграждения пък нямало как да има, защото в такива преговори има реален сблъсък на синдикати и бизнес. 

На диаметрално противоположното мнение обаче са Иван Нейков и Лъчезар Богданов. Според тях идеята ще донесе само хаос, а и е трудно осъществима. Според бившия социален министър тази "игра" е вече "играна" и от нея не сме видели нищо добро. 

"Това шоу го гледахме по времето на министър Емилия Масларова. Тогава изведнъж работдателите отказаха да преговарят и министърът започна административно да определя тези прагове."

Според него - дори да има някаква формална договорка, действителен икономически ефект няма да има, дори да има предвидени глоби за работодатели, които не изпълняват договорките. 

Според Лъчезар Богданов има много по-елегантен вариант, с който да се реши въпросът. Просто казано - създаването на индикатор от инструменти и една формула, която да изчислява с колко да се вдига заплатата, като в тези иинструменти влязат показатели като икономичски ратеж и производителност на труда. Това би означавало минималната заплата да се вдига при добри икономически времена, а да не става административно всяка година по волята на една договорка. Освен това във времена на криза такава идея гарантирала глътка въздух за бизнеса. 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.