Изявлението на египетския президент Абдел Фатах ас Сиси е посегателство срещу суверенитета на Либия, намеса във вътрешните й работи и може да се разглежда като обявяване на война, се казва в изявление на либийското правителство на националното съгласие, цитирано от ДПА и ТАСС.

Вчера египетският президент заяви, че неговата страна може да се намеси в Либия, за да защити западната си граница и да спре кръвопролитията в съседната страна. Ас Сиси обеща, че "египетските войски ще се върнат в Либия, ако народът й помоли за това". Всякаква пряка намеса в Либия ще има международна легитимност, добави президентът.

В изявлението на подкрепяното от Турция правителство на националното съгласие се подчертава, че то "е единственият законен представител на либийската държава" и се отхвърля предупреждението на Ас Сиси да не бъде нападан стратегическият град Сирт. 

"Само ние определяме мястото и времето на военните си операции за прочистване на страната и налагането на държавната власт над нея", се казва в изявлението.

Правителството предупреди, че всякаква намеса в работите на Либия би дестабилизирала сериозно региона.

Богатата на петрол северноафриканска държава е обхваната от хаос от 2011 г., когато беше свален отдавнашния диктатор Муамар Кадафи, припомня ДПА.