Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи, че кметът на Тълса, неговият съпартиец републиканец Джи Ти Байнъм, е отменил полицейския час, въведен в града в централния щат Оклахома преди предстоящия днес митинг, с който държавният глава ще поднови кампанията си за преизбиране, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Мярката бе наложена поради опасения, че може да се стигне до размирици. В Тълса днес едновременно с предизборния митинг на Тръмп е организиран и протест срещу президента под надслов "Животът на чернокожите има значение".

"Току-що говорих с много уважавания кмет на Тълса, Джи Ти Байнъм, който ме информира, че няма да има полицейски час. . . за нашите многобройни привърженици, които ще участват в митинга", написа в Туитър Тръмп. Постът му продължи с акронима на английски MAGA - от придобилото популярност мото на президента "Да направим Америка отново велика". "Забавлявайте се добре", добави Тръмп.

Кметът на Тълса потвърди, че е отменил полицейския час.

"Казаха ни. . . че полицейският час вече не е необходим, затова го анулирах", заяви той в комюнике.

Очаква се над 100 000 души да се съберат днес в Тълса, в момент, когато САЩ отбелязват 155-ата годишнина от освобождаването на последните роби в страната.
Тръмп ще се бори за нов президентски мандат на изборите на 3 ноември, на които вероятно ще се изправи срещу демократа Джо Байдън. С митинга в Тълса той ще поднови своята кампания, която бе спряна заради пандемията от новия коронавирус.

"Всички протестиращи, анархисти, агитатори, мародери или отрепки, които ще отидат в Оклахома, моля, разберете, вие няма да бъдете третирани както в Ню Йорк, Сиатъл или Минеаполис. Сцената ще бъде много различна!", написа още в Туитър Тръмп, цитиран от ДПА.

Митингът на президента ще се проведе в зала с капацитет за 19 000 души, на закрито, където рискът от предаване на вируса е по-голям. Носенето на маска на лицето по време на проявата няма да е задължително.
Щатът Оклахома регистрира в сряда рекорд за най-много нови заразени за едно денонощие - 450, отбелязва ДПА.