Офертата за "спасяване" на Корпоративна търговска банка (КТБ) от Оманския държавен фонд, фонда ЕПИК и компанията "Джемкорп" е неизгодна за страната, стана ясно след като управителят на БНБ Иван Искров прочете основните параметри от нея пред парламента.

Днес на парламентарното заседание депутатите трябва да приемат или отхвърлят промени в Закона за кредитните институции, които да отменят автоматичното отнемане на лиценза на банка, при която се установи отрицателен капитал. Според някои това щеше да доведе до оздравяване на КТБ, вместо тя да бъде обявена в несъстоятелност-

Условията предвиждат консорциумът да не дава даде пари. Той иска създаването на смесено дружество с държавата, като всяка страна ще държи дял о 50%. Държавата ще трябва да предостави 2,3 млрд. лв. в брой, а консорциумът ще внесе активи, предоставени от основния акционер в КТБ - компанията "Бромак" на банкера Цветан Василев.

Тези предложения не се основават на пазарни принципи. Изисква се държавна помощ в значителен размер. Има противоречие с българското право и правото на ЕС. Изисква продължаване на отлагането на плащането на гарантираните влогове, заяви Иван Искров.

Според гуверньора това решение ще отнеме повече публични ресурси, както и ангажименти в отклонения на съществуващите европейски норми, вместо решаването на проблема с КТБ по законвия ред чрез отнемане на лиценза ѝ.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов взе думата след Искров и определи офертата като "нагло писъмце, което ни предлага да създадем едно дружество, в което ние да сме с кеша, а после да го търсиме в Белград, после всички да сме вкупом виновни".

Борисов предложи точката за "оздравяването" да бъде оттеглена.

Според Иван Искров на базата на одиторската оценка в последвалия счетоводен доклад на квесторите капиталът на КТБ ще бъде "много отрицателен". След това БНБ е длъжна да отнеме лиценза на КТБ, а Фондът за гарантиране на влоговете до 20 дни ще започне изплащането на гарантираните депозити.