В най-скоро време Азербайджан ще започне да доставя газ в държавите от Европейския съюз, заяви президентът Илхам Алиев на срещата на високо равнище на ЕС и "източното партньорство", проведена в режим на видеоконференция, предаде ТАСС.

Вече 15 години Азербайджан е надежден доставчик на нефт на европейските пазари. В най-скоро време ще започнем да доставяме в страните членки на ЕС природен газ, каза Алиев в изказването си, чийто текст беше разпространен от пресслужбата на президентството в Баку.

Алиев отбеляза, че Азербайджан е инициирал и финансирал строителството на Южния газов коридор (ЮГК), който представлява интегрирана тръбопроводна система, простираща се на 3,5 хиляди километра, за да съедини страната с пазарите на ЕС.

ЮГК е проект за енергийно сътрудничество, енергийна сигурност и диверсификация, подчерта президентът Алиев.

Той посочи, че ЕС е основен търговски партньор на Азербайджан и почти 50 процента от търговията на страната е с държави от ЕС.

Алиев съобщи, че преговорите по новото споразумение за партньорство с ЕС са във финална фаза, а 90 на сто от текста на документа вече е съгласуван.
Южният газов коридор ще тръгва от Баку и ще стига до Южна Италия през територията на Грузия, Турция, Гърция и Албания. Пропускателната му способност ще е 16 милиарда кубични метра газ, 6 милиарда от които ще остават в Турция, а останалите 10 милиарда ще отиват към Южна Европа.

Началото на търговските доставки на азербайджански енергоносител за Европа по ЮГК е планирано за края на тази година. Газът ще бъде от находището Шах Дениз в Каспийско море, припомня БТА.