Президентът Доналд Тръмп се нахвърли днес с остри думи върху Върховния съд на САЩ, след като той осуети опит на американския държавен глава да ограничи имиграцията.

В два последователни туита Тръмп нарече последните решения на съда "изстрели от пушка" в лицето на консерваторите. Той заяви, че избирателите трябва да подкрепят кандидатурата му за преизбиране тази есен, за да назначи той повече консервативни членове в най-висшия съд в САЩ. Президентът освен това запита публично дали Върховният съд го харесва.

"Тези ужасяващи и политически заредени решения, които излизат от Върховния съд, са изстреляни от пушка в лицето на хората, които са горди да се наричат ​​републиканци или консерватори", написа Тръмп в социалната мрежа. "Имаме нужда от още съдии или ще загубим Втората си поправка и всичко друго. Гласувайте Тръмп 2020!"

 

 

 

Втората поправка към конституцията на САЩ, която е ратифицирана през декември 1791 г., дава право на американците да притежават и носят оръжие. Тя е обект на дългогодишни спорове между противниците и привържениците на това право, като вторите, предимно консерватори, са важна част от избирателите на Тръмп.

Върховният съд днес нанесе сериозен удар върху твърдолинейната имиграционна политика на Тръмп, като се произнесе против опита му да спре програма, защитаваща от депортиране стотици хиляди имигранти, влезли незаконно в страната като деца, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Върховните съдии потвърдиха с 5 на 4 гласа решения, взети на по-нисша съдебна инстанция и обявяващи за незаконен предприетия от Тръмп ход през 2017 г. за премахване на програмата, отнасяща се за т. нар. мечтатели, създадена през 2012 г. от неговия предшественик демократ Барак Обама. Консервативният председател на Върховния съд Джон Робъртс гласува заедно с четиримата либерални съдии за това, че действията на правителството са били "произволни и импулсивни".

Постановлението означава, че включените сега в програмата близо 649 000 имигранти, предимно испаноговорящи, родени в Мексико и други латиноамерикански страни, ще продължат да бъдат защитени от депортиране и ще запазят правото си да получават подновяващи се двегодишни разрешителни за работа.

Решението не пречи на Тръмп да се опита отново да премахне програмата. Правителството му обаче едва ли ще успее да я спре преди изборите на 3 ноември, на които той ще се бори за нов мандат.