Министерството на земеделието, храните и горите ограничава свободната търговия и създава хаос на пазара чрез поредица от решения „на парче“.

Това е записано в становище на най-голямото обединение на търговските вериги в България, наречено "Сдружение за модерна търговия". Днес то излезе с дълъг текст, който критикува действията на министерството в сектора и го обвинява, че е променило разпоредбата за повечето български стоки в магазини, около която вече имаше съгласие между всички. 

Оказва се, че само за месец и половина, известното вече Постановление 70 на Министерския съвет е променено два пъти и "отново е налице група намеса в дейността на търговските вериги."

Припомняме, че инициативата на министерството и лично на министър Десислава Танева доведе до бурни скандали преди време. Тогава ведомството искаше да задължи всички вериги да отделят по над 50% от търговските си площи за български продукти, правеха се промени, които разрушава складовите и доставните канали и които фаворизираха някои продукти за сметка на други. Последва остра реакция от "Сдружението за модерна търговия", което нарече постановлението лобист, стигна се до размяна на обиди и пресконференции. Накрая, поне така изглеждаше, споразумение беше постигнато, като в постановлението бяха премахнати спорните моменти. 

Сега обаче се оказа, че постановлението е променено с решение на правителството от 12 юни. Според новия текст "90% от площта за излагане на някои млечни продукти (кисело мляко, заквасена сметана, пастьоризирано прясно мляко, бели саламурени сирена, цедено мляко, катък, кашкавал, извара и кефир) да бъде за продукти, произведени от български производители от 100% сурово мляко."

Според търговците и в момента някои от изброените млечни продукти заемат над 90% от магазините, при други продукти пък този процент е по-малък, но подчертават, че "количествата се определят единствено на базата на потребителското търсене."

"Както беше ясно заявено и на съвместния брифинг с министър Танева на 14 април, търговските вериги се обявяват за защита на българската суровина, но са категорично против намесата в продуктовата политика и разпределението на търговските площи и всяка форма на ограничаване на свободата на търговците на дребно да избират своя асортимент, осигурявайки търсените от потребителите стоки."

Именно тест за млечните продукти беше проблемен и при първите скандали и точно заради него поправката беше наречена "лобистка", но уж беше оправен. Оказа се, че министерството е изчакало да мине "бурята" и отново е разровило точно този текст. 

Сдружението надълго и наширо обяснява с примери как всички вериги изпълняват поетите си ангажименти и как всъщност участват сериозно в процеса по помощ на българските производители:

"В същото време Министерство на земеделието, храните и горите не взима предвид поетите ангажименти и предлага на правителството документи, които не отговарят на договорените мерки и внася промени в приетите регулации месеци след старта на действията, договорени и вече предприети от търговските вериги."

В становището може да бъде открит и още един проблем - в "несъобразените текстове на Закона за управление на агрохранителната верига, както и инструкцията на БАБХ за допълнителни пестицидни проверки на вносните плодове и зеленчуци".

Според веригите резултатът от поправките там са липсващи стоки по борсите и вече покачени цени на някои от продуктите. Проблем имало и при произволното задържане на камиони, за да може БАБХ да прави проверки в лаборатории, а през това време продуктите се разваляли, а министерството слагало клеймото "сив сектор", за да обясни мярката. 

Става дума за текст в закона, който казва, че всяка партида плодове и зеленчуци, идващи от друга страна в ЕС, трябва да се проверява за пестициди, и то срещу такса (420 лв.), като целият процес може да трае до 5 дни. 

Цялата позиция на Сдружението за модерна търговия може да прочетете тук.