Бизнесменът Пламен Бобоков е задържан по искане на Специализираната прокуратура за 72 ч, въпреки че вчера си е платил наложената гаранция от 1 млн. лв. Арестът е станал в Русе.

Последователността обясни пред Клуб Z адвокатката му Ина Лулчева: След като прокурор налага на 31 май въпросната мярка за неотклонение - "гаранция в пари", срокът да се внесе е бил формално до 15 юни. 

Тъй като обаче - както става в почти всички случаи, защитата обжалва пред съда прокурорския акт, до обвинителите Лулчева изпратила и уведомление, че поради обжалване на постановлението Бобоков няма да предприеме действия по внасането. Адвокатката специално обърна внимание, че на това подадено на 15-и уведомление прокуратурата не е възразила по никакъв начин.

С определине от 16 юни жалбата на адвокатката е оставена без разглеждане от съда и макар че за това защитата не е уведомена по официален път, те научават за него вчера. Бобоков внася гаранцията.

Сумата от 1 млн. лв . е внесена с 2 платежни нареждания в банка вчера около обяд.

"Сутринта го задържат, тъй като не е внесена гаранцията. В 9:48 уведомявам прокурора, че гаранцията е внесена, че бележките ще бъдат представени, като в 10:36 ч е пуснат сигнал за незаконно задържане", каза още Лулчева.

Тя определи, че спекулациите в случая нямат никакво значние, тъй като ако има спор по прилагането на закона, след като са уведомили прокуратурата, че жалят постановлението ѝ, би трябвало и отсрещната страна да ги информира, ако има възражения.

 

Прокурор Генка Брезашка е подписала постановлението за 72-часово задържане. 

"Днес в 9.40 ч. бяха грубо погазени конституционните права на Пламен Бобоков. Г-н Бобоков беше задържан с прокурорско нареждане от наблюдаващия прокурор по делото Генка Бързашка, въпреки платената от него в срок, вчера, гаранция от 1 000 000 лв., за която надлежно са представени платежни нареждания на прокуратурата в рамките на вчерашния работен ден", казва пиарката му Ави Александрова, цитирана от "Дир.бг".

Засега официално съобщение от Спецпрокуратурата по въпроса няма.

Около Бобоков, брат му Атанас, бившия зам.-министър Красимир Живков, доскорошния шеф на РИОСВ-Плевен  и още няколко лица тече разследване на Спецпрокуратурата. Веднъж седмина са обявени като участници в ОПГ, вършила престъпления с третиране на боклук, и втори път - трима, които са вършили данъчни престъпления. Пламен Бобоков е от втората категория.

Напоследък гаранции от този калибър - най-често налагани от Специализираните съд и прокуратура, станаха стандарт. Например на Александър Тумпаров - управител на "Еврофутбол", бе наложена 1,5 млн лв. на жената на Васил Божков - Елена Динева - също 1,5 млн., на сина на Ветко и Маринела Арабаджиеви - Вълчо - 500 000 лв.

Прокуратурата обаче има любопитно отношение специално към казуса с арестите по делото "Бобокови". Именно заради него адвокатът на Атанас Бобоков - Илиян Василев написа открито писмо до медиите. В него директно обвиняваше прокуратурата, че по поръчка съсипва частни бизнеси и показа постановлението за привличане, в което пише само "участие в организирана престъпна група" - без да се обяснява нищо друго.

Държавното обвинение този път не отговори с класическата фраза - че не влиза в спор с адвокати, а отговори с протоколи от разпити на свидетели, по-точно на един, който е и съподсъдим с тях и който говори за нарушения на екологичното законодателство.

Нещо повече - Прокурорската колегия излезе с декларация срещу адвокат Илиан Василев, като в нея ядката бяха заплахи най-вече срещу бТВ - че ще бъде дадена на СЕМ по повод гостуване на адвоката в предаването "120 минути". Откакто тече друга сага - с Васил Божков, бТВ е обект на случайно съвпадащи масирани неприятелски действия от властта, през "кафявия" спектър медии от корпулентния кръг, та до прокуратурата и съответната колегия във ВСС.