Народното събрание промени днес критериите, по които се избират и назначават кандидатите за членове на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Решението идва в момент, в който се очаква старото ръководство да бъде сменено, след като неговият мандат изтече още през април. И след като премиерът Бойко Борисов обяви, че това трябва да стане заради скандала с по-скъпото парно на фона на по-евтиния газ.

Накратко - досегашното изискване за член на регулатора беше кандидатът да има поне 7 години трудов стаж в сектора. Новият текст предполага той да бъде свален на 5 години, като за председателя на комисията да е трудов стаж на ръководна в сферата на енергетиката позицията. Според управляващите и ДПС, които защитиха идеята, "палитрата на кандидатите" трябва да бъде по-голяма, като се даде шанс и на по-млади хора да участват в управлението на КЕВР. 

Според БСП обаче това е напасване на законов текст към характеристиката на вече избран от мнозинството човек. Най-сериозната критика дойде от Таско Ерменков, който заяви, че "се отваря вратата за назначаване на хора, които са удобни и които ще попълнят легиона от калинки, с които изобилства българската администрация."

Че промените се правят за конкретен човек сигнализира преди няколко дни и бившият омбудсман Мая Манолова. Според нея става дума за човек с инициали "П.М". Тя директно попита премиера Борисов дали това е така. Отговор днес й даде председателят на енергийната комисия Валентин Николов, който заяви:

"Може би инициалите на този човек са вътре в тази палитра, за която говорех. Но няма избран човек  още. Тази палитра само ще увеличи списъка със специалисти, които може да попаднат в нашето полезрение. Няма нищо покрито, няма драма."

Кой обаче е този човек, за когото говори Манолова? По информация на Клуб Z става дума за Пламен Младеновски, който в момента е директор на дирекция в КЕВР, която е отговорна за формирането на цените. Самият Младеновски отговаря на профила на "по-млад кандидат" и е един от най-активните членове на регулатора във всички дискусии в парламентарната комисия. Той е участник и в работната група, която подготви последните промени за либерализацията на пазара на електроенергия за небитовите потребители. 

Без да коментират спекулациите за вече избран заместник на Иван Иванов, от ДПС подкрепиха идеята за намаляването на стажа, като се аргументираха с това, че е време "онези млади хора, завършили енергетика, да не стоят по долинте нива, а когато имат 5 години на ръководна длъжност да заемат полагащото им се място в комисиите".