Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Над 1 600 000 от пълнолетните българи планират да почиват това лято. Малко над половината (53%) от тях ще изберат българското Черноморие. 55% не се притесняват да отидат на плаж заради COVID-19.

Това показват данните от национално представително изследване на "Тренд", извършено между 1-7 юни, сред 1008 пълнолетни българи.

30 на сто от анкетираните планират да имат лятна ваканция. От агенцията отчитат спад в намеренията за почивка спрямо миналата година. Най-голям процент от онези, които заявяват, че ще ходят на почивка, е сред младите и столичани. Всеки десети все още не е решил дали ще почива това лято.

Отново, както и в предходната 2019 г., като основна причина сред непланиращите ваканция се посочва липсата на финансови възможности. 12% от онези, които няма да почиват, споделят, че се притесняват заради пандемията от коронавирус.

Малко над половината (53%) от българите, които ще имат лятна ваканция, ще изберат българското Черноморие, като спрямо данните от миналата година дяловете са почти идентични (54%). Отчита се ръст на желаещите да отдъхват на планина (21%) спрямо предходната година – 16%, което се предполага и от засилената тревожност на обществото покрай пандемичната ситуация, насочваща ги към избор за почивка на чист въздух и сред открити пространства.

Всеки пети декларира, че ще почива в чужбина. От "Тренд" посочват, че в тези намерения се отчита спад спрямо предходната година (32%). Това в голяма степен може да се обоснове с притесненията в обществото ни от пандемията от COVID-19, отбелязват от агенцията.

Гърция продължава да е най-предпочитаната чуждестранна дестинация за почивка от българите. Това се видя и от струпванията на границата през първия ден, в който беше позволено влизането на българи в съседната държава без карантинни мерки.

Цената на нощувките (22%) и самият курорт (20%) продължават да са водещите критерии, които формират избора за място за почивка. Спрямо предходната година има повишаване на важността на фактори като тишина и спокойствие.

Близо половината (47%) от анкетираните споделят страховете си да почиват в чужбина заради пандемията от COVID-19, докато 40% са на обратното мнение. Малко повече от половината българи (53%) нямат притеснения обаче да посещават места, където има много хора. Близо две трети (62%) са тези, които не се притесняват да отидат на ресторант или кафе. 55% без страх са готови да ходят на плаж.

"При всички тествани опции отчитаме ясна зависимост спрямо възрастовата категория – младите в най-малка степен споделят подобни притеснения, докато по-възрастните в по-голяма степен", отбелязват от "Тренд".

Близо една трета (30%) от анкетираните смятат, че през последните години България става по-добро място за летен туризъм. На противоположното мнение са 18%, а за около една пета (21%) няма промяна.

Проучването на „Тренд“ е по поръчка на вестник „24 часа“, посветено е на летния туристически сезон. Реализирано е в периода между 1 и 7 юни 2020 г. чрез интервюта "лице в лице" сред 1008 души на възраст 18+. 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.