"Безстопанственост и присвоявания, извършени пред благосклонния поглед на висши длъжностни лица, които е следвало да осъществяват банков надзор".

Така главният прокурор Сотир Цацаров определя в интервю за в. "Преса" това, което се е случвало в Корпоративна търговска банка (КТБ) преди кризата с нея. 

На въпрос как би коментирал критиките, че и държавното обвинение е допринесла за "срутването" на КТБ, Цацаров отговаря с данни от одитния доклад:

"Нужен ли е друг коментар освен например съобщението на БНБ от 22 октомври, че според одиторските фирми необходимостта от обезценки на активи на банката е в общ размер на 4 млрд. 222 млн. лева? Или че коефициентът на покритие на кредитния портфейл на банката с валидни обезпечения е около 13%? Пак там се говори за "порочни бизнес практики, които са извършвани чрез сложни операции, целящи прикриване на същността на сделки и трансакции"".  

По повод съмненията, че т.нар. дупка от над 4 млрд. лв. е чак толкова голяма пък обвинител номер едно отговаря с въпрос:

"Нима очаквате от обвиняеми лица да охарактеризират докладите като обективни? Мисля, че някой от тях ги нарече даже "фарс". Кои са реалните резултати - изнесените сега или тези в захаросаните доклади от надзорни инспекции на "Банков надзор“ в БНБ?".

По думите на Цацаров било много лесно да се хвърлят обвинения, че всичко случило се в КТБ се е случило с началото на поставяне на банката под специален надзор и прокурорското разследване. А преди това?

"Тя е била просперираща за един или няколко човека, защото е обслужвала перфектно целите им и схемите на финансиране, в които са участвали. Но за разследващите не се открива нищо ново - тази картина бе известна за нас. Разликата сега е, че се потвърждава публично от три компании с международен опит и авторитет в такива одити и някак си вече не издържа тезата, че прокуратурата съзнателно изкривява истината", посочва Цацаров.

По повод широко обсъжданата съдебна реформа и идеята за отделяне на прокуратурата от съдебната власт и минаването й към изпълнителната пък обвинител номер едно посочи, че е съгласен с част от реформите, както и че никой не се залъгва, че в системата има и корупция. Но отново изрази резервите си към изваждането на прокуратурата. Този път с разказ:

"По време на една от експертните мисии възрастен колега - прокурор от близка нам република, ми описа времето, когато прокуратурата им е била част от изпълнителната власт, с фразата "Бяхме прокурори от четвъртък до четвъртък".

После я обясни така: Министерският им съвет заседава всеки четвъртък. На едно от заседанията назначили нов прокурор, а още на следващия ден шефът му възложил "горещо" дело. Колегата не се колебал много - повдигнал обвинение на заместник-председател на същия този Министерски съвет. На следващото заседание на правителството - следващия четвъртък, прокурорът вече бил уволнен".

"Е, у нас сега заседанията са в сряда, но това не променя особено нещата, ако над прокурора се е простряло "министерско крило", каза в заключение Сотир Цацаров.