Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Двама български евродепутати – либералът Илхан Кючюк (ДПС) и консерваторът Ангел Джамбазки (ВМРО), изразиха коренно различни позиции по въпроса за евентуална размяна на територии и население между Косово и Сърбия.

Получи се на практика челен сблъсък на мненията, без обаче да се стига до лични нападки и обиди.

Това се случи по време на уебинар в навечерието на започващата утре сесия на Европарламента в Брюксел. Освен Кючюк и Джамбазки в нея участваха още Ева Майдел от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП) и Цветелина Пенкова от БСП и Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД).

Въпросът към Илхан Кючюк и Ангел Джамбазки бе във връзка с амбицията на американския президент Доналд Тръмп да намери решение на споровете между Белград и Прищина до края на месеца. Двамата евродепутати бяха попитани каква е европейската позиция и каква трябва да бъде тази на България, ако решението е свързано с разместване на граници.

„За границите съм абсолютно против. Но не мога да се ангажирам с официалната позиция на България. Мнението на ДПС и групата „Обнови Европа“ (ОЕ) е, че това е неприемливо“, категоричен бе Кючюк.

Той е доволен от факта, че подобна позиция има и Мирослав Лайчак - новият специален представител на ЕС за диалога „Сърбия-Косово“. С което опровергал върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел, който избързал с някои изявления.

„От действията на Тръмп и представителите на администрацията му е видно, че САЩ ще играят важна роля в решаването на спора. Но те нямат големи различия с Европа. Идеята е 5-те страни от ЕС (Испания, Румъния, Словакия, Кипър и Гърция – б.р.)  да признаят Косово. И крайната точка да е от Сърбия, която да направи същото“, допълни Кючюк.

На няколко пъти той укори ЕС, че не е изпълнил обещанието си към Косово за либерализиране на визовия режим с бившата сръбска провинция.  И това е една от причините Европа да изостава от САЩ не само в Косово, но изобщо на Западните Балкани.

Ангел Джамбазки, който е от групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР), видя причина в европейското изоставане в двувластието. От една страна, има върхоен представител за външната политика. А от друга – външнополитическите решения на ЕС се вземат в Берлин и Париж. Така френският президент Еманюел Макрон, притиснат от вътрешнополитически проблеми, забавил даването на дата за преговори със Скопие и Тирана.

Консерваторът започна с думите, че мнението му не е чак диаметрално противоположно, но е доста по-различно от това на колегата му.

„С оглед на ситуацията без изход, в която са Сърбия и Косово, може би размяната на територии ще се случи, независимо дали това се харесва на ЕС или не“, изтъкна той.

След което припомни, че Брюксел засега не може да вземе окончателно решение за Косово, защото 5 страни членки не са го признали.

България да бъде страна в разговорите за  Косово

Идеята на ВМРО е България да бъде по-активна в това отношение и дори да бъде страна в разговорите за Косово:

„Защото имаме население и в Сърбия, и в Косово, на което все още не сме издействали признаване (тук  става дума само за Косово – б.р.). Трябва да го направим през този мандат.“

Джамбазки припомни, че в предишния Евпопарламент сме издействали текст в резолюция Албания да признае българското малцинство на своя територия.

Освен това след евентуална размяна на територии има риск България да се окаже на границата с Косово, продължи евродепутатът консерватор.

„Българската дипломация трябва да бъде по-настъпателна и по-изискваща към Сърбия по отношение на българското малцинство в Западните покрайнини“, настоя Джамбазки.

Той се похвали, че получил от еврокомисаря по разширяването Оливер Вархей утвърдителен отговор на запитването си дали спазването на правата на българското малцинство е сред условията Сърбия да получи пари от ЕС.

Не Северна, а братска Македония

От Сърбия Джамбазки се насочи към Република Северна Македония, която обаче категорично отказва да нарича така. 

„За нас тя е братска Македония, втора българска държава на Балканите“, обяви той.

Според него политическата картина в тази страна е абсолютно отражение на тази в България, най-вече на недотам добрите й страни. За негово съжаление, в Скопие се държат като класически български политици и по ирония на съдбата така потвърждавали, че сме един народ.

Представителят на ВМРО призова властите в Северна Македония да спрат кражбата на българската история. И обвини унгарския премиер Виктор Орбан, че подкрепя антибългарски сили в лицето на ВМРО-ДПМНЕ, на която първата част изобщо не прилягала на името.

Политическите сили в Европарламента одобриха днес идеята да бъде поискана мисия на институцията за изборите в Северна Македония на 15 юли, съобщи Илхан Кючюк. Искането е отправено от Групата за подкрепа на демокрацията и координиране на изблорпите, известна като DEG.

Кючюк е докладчик на ЕП за бившата югославска република. Той обяви като голяма и положителна новината за вота там на 15 юли. Самият той бил сред хората, които са се опитвали да сближат двете главни политически сили. От ВМРО-ДПМНЕ обаче били против и вдигнали „червен картон“ на европейските дипломати.

Коментари

Кметът на Симитли's picture
Кметът на Симитли
смях на парцали

"Консерваторът...

... Ангел Джамбазки"? :)))
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

"За негово съжаление, в

"За негово съжаление, в Скопие се държат като класически български политици и по ирония на съдбата така потвърждавали, че сме един народ." Брей да му се ненадяваш на тоя Джамбазки. Не бил чак такъв вечно зъл и намусен. Има някакво чувство за хумор все пак.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.