Предсрочните парламентарни избори в Северна Македония ще бъдат на 15 юли. За това са се споразумели днес лидерите на основните политически партии.

Предишният премиер Зоран Заев, лидер на Социалдемократическия съюз на Македония и Християн Мицкоски, лидер на ВМРО-ДПМНЕ са разговаряли днес по телефона и последният е потвърдил участието на партията му във вота на спомената дата. 

Мицкоски написа в профила си във Фейсбук, че СДСМ е приел условията на ВМРО-ДПМНЕ за участие в изборите: мерки за безопасност предвид коронавируса и международни наблюдатели.

"Първо протоколите за защита на здравето на гражданите, второ мисията на ОССЕ (Организация за сигурност и сътрудничество в Европа - б.р.) за защита на волята на гражданите", се казва в статуса на Мицкоски. 

Изборите бяха първоначално насрочени за 12 април, но бяха отложени заради пандемията от новия коронавирус. От 3 януари Северна Македония се управлява от служебно правителство. Заев подаде оставка, след като Европейският съюз за пореден път отказа да обяви дата за начало на присъединителни преговори с бившата югославска република, въпреки че тя промени името си, за да отстрани единствената официална пречка за това - несъгласието на Гърция със старото ѝ име. В основата на последния отказ беше съпротивата на Франция.