Правителството на Венецуела е изпратила куфарче с   3,5 милиона евро в брой на един от основателите на италианското антиелитистко "Движение 5 звезди" - основната управляваща италианска партия - според публикация в испанските медии, цитирана от европейското издание на "Политико" днес. Движението отхвърли твърдението като "фалшива новина".

В. "А Бе Се" днес публикува документи, показващи, че Джанроберто Казаледжо, предприемач и активисн, който основа италианската партия заедно с комедианта Бепе Грило през 2009 г. е получил парите през 2010 г., за да развие "революционно и антикапиталистическо ляво движение". Финансирането е било оторизирано от Николас Мадуро, тогава външен министър, а сега - президент.

Куфарче, съдържащо 3.5 милиона евро е било изпратено във венецуелското консулство в Милано според класифицирани документи, видени от "А Бе Се".

По това време в Италия не е имало закон, който да предотвратява чуждо финансиране за политическите партии, въпреки, че правилата са изисквали всяко такова финансиране да бъде декларирано. През 2019 г. "Движение 5 звезди" като част от управляващата коалиция в Италия промени закона, за до обяви извън него чуждестранното финансиране на политическите партии.

"Благодарение на този секретен документ, публикуван от "А Бе Се", разбираме отношението на италианското правителство към Венецуела и Мадуро, написа в Туитър Антонио Таяни, който е зам.-председател на дясноцентристката партия "Форца Италия" и предишен председател на Европейския парламент.

"Ще изпратя спешен въпрос до [шефа на външните работи на ЕС Жозеп] Борел, за да разбера кой в Европа е получавал незаконно финансиране от венецуелския режим и колко дълго", добави Таяни.

 

 

Бившият лидер на "Движение 5 звезди", сега външен министър на Италия, винаги е отказвал да осъди правителството на Мадуро, казвайки, че Италия остава неутрална, отбелязва "Политико". 

Изданието припомня, че миналата година Мадуро получи подкрепа от Движение 5 звезди, когато управляващата партия изигра важна роля, за да не позволи на ЕС да признае опозиционния лидер Хуан Гуайдо, когато той се обяви за временен президент.

Почти всички страни в ЕС  — включително Обединеното кралство (тогава още държава членка - б.р.) Испания, Франция и Германия — подкрепиха Гуайдо, докато Русия и Турция подкрепиха Мадуро.

Тогавашният коалиционен партньор на "Движение 5 звезди", крайнодясната "Лига", даде да се разбере, че подкрепя опита на Гуайдо да вземе властта, но движението отказа да промени позицията си въпреки критиките от голямата италианска общност във Венецуела.

Дипломатически източници във Венецуела отрекоха твърденията на "А Бе Се" и казаха, че те се основават на "фалшиви" документи според италианския в. "Република". "5 звезди", също ги отхвърли днес , предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Предполагаемото финансиране от Венецуела е просто смешно твърдение и фалшива новина, плод на въображението", заяви лидерът на движението Вито Крими. "Ще обмислим предприемането на законови действия. Със сигурност няма да допуснем вниманието ни да бъде отвлечено от някакви безпочвени твърдения или да се оставим да бъдем сплашвани".

"А Бе Се" каза, че твърденията му се базират на изтекли документи от венецуелското разузнаване. През 2010 г. начело на Венецуела беше Уго Чавес, а Мадуро беше външен министър.