С усмивки днес прокурорската колегия на ВСС гласува "за" достъпа на две неправителствени организации - наблюдатели на предстоящото общо събрание на обвинители от цялата страна.

В две поредни съботи - 14 и 21 януари магистратите ще изберат един нов член на ВСС (до есента) на мястото на починалия Камен Ситнилски. Интересно е, че днес разгледаха две постъпили заявления - от Съюза на съдиите в България и от фондация Български институт за правни инициативи (БИПИ).

[[nid:49192]]

И двете са сред най-острите критици на прокуратурата под управлението на Сотир Цацаров, а бивш програмен директор на БИПИ всъщност е Христо Иванов. Той заемаше поста до 2014 г., преди да стане първо служебен министър и вицепремиер.

Днес Цацаров изчете цели 5 имена на представители на Съюза на съдиите - включително председателя Атанас Атанасов и две от най-популярните лица - Весислава Иванова и Емил Дечев.

Като дойде ред на акредитираните от БИПИ, главният прокурор констатира:

"Очевидно те имат много по-голямо доверие в прозрачността в прокуратурата, защото акредитират на общото събрание само един човек - Теодор Славев" (Славев се занимава с провеждане на количествени и качествени изследвания и анализи в областта на политическата система и процес, правосъдието и съдебната реформа. Отговаря за мониторинга на парламентарните назначения в БИПИ, б.р.).

Това предизвика смях в залата.

Обичайно прокурорската колегия взима решения с пълно единодушие, но днес се наложи Цацаров да подкани да гласува за двете НПО единствения, който замислено се бавеше - Васил Петров... Бившият благоевградски прокурор, който влезе във ВСС, е известен и с това, че дъщеря му има дете от Делян Пеевски.

След кратък размисъл и с гласа дори на Васил Петров прокурорската колегия допусна организациите да ги наблюдават с 10:0 гласа.

"В случай, че до изборния ден  постъпят заявления от други юридически лица, желаещи да се регистрират като наблюдатели, Прокурорската колегия ще реагира своевременно - написаха по-късно от ВСС.

Съгласно ЗСВ и Правилата за провеждане на избори на членове на ВСС от съдиите, прокурорите и следователите на всички етапи от изборния процес могат да присъстват наблюдатели, които са изрично упълномощени представители на юридически лица с нестопанска цел, определени за извършване на общественополезна дейност, и са регистрирани от съответната колегия на Висшия съдебен съвет до първата събота на общото събрание.

Към днешна дата са одобрени всички постъпили заявления от представителите на 21 медии за акредитация", допълват от там.