В близките няколко години две звезди ще се слеят и експлодират в небето, предвиди екип астрономи от Тексас, САЩ, цитирани от Science Magazine.

Става дума за двойката KIC 9832227, която учените започнали  да изследват през 2013 г. и все още не са напълно сигурни дали става дума за пулсар или две тела.

Скоро обаче установили, че става  дума за две звезди, чиято орбитална скорост ставала все по-бърза, което предполага, че се приближават една към друга. Всъщност те вече споделят атмосфера, както е демонстрирано на илюстрацията.

Това не е невиждано  явление - Э1309 Scorpii, друга подобна двойка, имала същото поведение, преди да избухне неочаквано през 2008 г. 2 години изследвания посочват, че ускореното въртене води до експлозия като "червена нова". И за KIC 9832227 това ще стане след около 5 години.

Този път учените обаче ще наблюдават двойката много по-внимателно, с надеждата да разберат точно как работи сливането на звездите и избухването на червена нова. Така освен всичко друго ще могат да определят момента на експлозия много по-точно и да ни предупредят - KIC 9832227 е на скромните 1800 светлинни години, което означава, че събитието ще е видимо с просто око и дори през деня.