Половината от българите смятат, че неизвестният засега кандидат на ГЕРБ е най-вероятният победител на изборите за президент. Това показват данните от национално представително изследване на "Екзакта рисърч", проведено сред 1000 пълнолетни българи в 89 населени места на страната между 5 и 12 септември.

51% от участвалите в изследването българи заявяват, че неизвестният засега кандидат на ГЕРБ ще е новият президент. По-често от останалите това твърдят хора на възраст между 30 и 60 години, високообразовани и заможни избиратели. 92% от привържениците на ГЕРБ вярват в победата на своя кандидат.

Изследването отчита втвърдяване на електоралните ядра на основните политически партии, което е ефект от това, че кампанията вече е в ход.

Националното представително проучване на „Екзакта Рисърч Груп” е финансирано от агенцията и проведено сред 1000 пълнолетни българи в 89 населени места на страната от 5 до 12 септември, 2016 г. 

Партийните предпочитания на хората са водещи, когато избират кого да подкрепят за президент. Две трети от избирателите заявяват, че ще подкрепят кандидата на партията, на която симпатизират. Най-често това е позиция на избирателите на БСП, на ГЕРБ, на ПФ и на РБ. Темата за бежанския поток към страната ни ще влияе на изборите според 39% от българите. Така мислят хората на средна възраст, образованите и заможните. Страхуващите се са предимно жени, хора със стандарт около и под средния, както и жители на столицата. Като цяло страхът от тероризъм е два пъти по-слабо разпространен сред населението в сравнение със страха от бежанския натиск върху страната.

"Екзакта" предлага и рейтинги на обявените досега кандидат-президенти

"Поради липсата на номинирани кандидати от всички партии, в настоящото изследване на „Екзакта” се мерят единствено рейтингите на одобрение към досега заявените кандидатури. Рейтингите на одобрение не са и не могат да играят ролята на прогнозен дял за предстоящата надпревара. След началото на изборната кампания ще стане възможно да се изследва реално вота за президент. В момента няма основания да се правят прогнози в тази посока", уточняват от агенцията.

Сред левите кандидати за президент най-висок рейтинг на одобрение има Ивайло Калфин – 35% (измерен в период, в който той не е номиниран за президент), следван от Татяна Дончева с одобрение от 27% и ген. Румен Радев – с 25%. Близо половината от българите все още нямат впечатления от кандидата на БСП.

Татяна Дончева е одобрявана от 27% от българите, като най-често нейните привърженици са сред симпатизантите на Движение 21, на АБВ и на БСП.

Кандидатът за президент на РБ Трайчо Трайков е одобряван от 16% от пълнолетните българи и от три четвърти от избирателите на РБ.

Красимир Каракачанов е одобряван от 33% от българите. Той е харесван от 76% от избирателите на ПФ и от 56% от тези на "Атака".

Предстоящите президентски избори са много важни за страната според 61% от българите. Най-често така мислят избирателите на ГЕРБ, на БСП и на ПФ.

Едва 38% от българите обаче са на мнение, че президентските избори са много важни лично за тях. Това не дава основание за особен оптимизъм, че на вота ще се явят голяма част от българските избиратели.

Малко повече от половината от имащите право на глас българи заявяват твърдо намерение да гласуват. Делът на изразилите желание да гласуват на референдума е по-нисък с около 10 пункта. Готовността да се гласува в момента е твърде условна величина. Все още не са отчетени ефектите от задължителното гласуване. От изследванията на „Екзакта” през последните два месеца е видно, че хората в малка степен са запознати с нововъведенията в изборното законодателство. Тепърва ще става ясно какъв може да е ефектът и от вот две в едно (президентски избори и референдум). Очаква се сериозна кампания не само за президентските избори, но и за референдума.

Най-много желаещи да гласуват за президент има в селата, а най-малко – в столицата. Готовността за гласуване е по-голяма сред по-възрастните респонденти.

Електоралните нагласи - позната картина

Националното представително изследване на „Екзакта Рисърч Груп" показва позната картина – ГЕРБ е първа сила, БСП получава 3/5 от подкрепата за първенците, а Реформаторският блок и ДПС са пет пъти по-малки от партията на Бойко Борисов.

Преди седмица „Алфа рисърч“ публикува много близки резултати от свое изследване.

„Екзакта груп“ измерва подкрепата за основните политически сили така:

ГЕРБ – 25,4%

БСП – 15,3%

Реформаторски блок - 6%

ДПС – 4,5%

Патриотичен фронт – 4,5%

АБВ - 3%

Това означава, че при евентуални предсрочни парламентарни избори всички те биха попаднали отново в Народното събрание.

„През последните шест месеца се регистрира стабилизация и дори леко покачване на одобрението към основните държавни институции и водещите политици“, отчита агенцията.

Работата на правителството е одобрявана от 33% от българите, а тази на парламента – от 18%. Три четвърти от привържениците на ГЕРБ одобряват работата на кабинета, докато тези на Реформаторския блок са разделени – половината подкрепят, другата половина не подкрепят.

За последните шест месеца работата на премиера печели 4 пункта одобрение, като в момента одобрението към Борисов има по-висок дял от неодобрението - 48% към 42%.
Най-одобряваните министри от кабинета са Лиляна Павлова (с 47% одобрение), Томислав Дончев (с 42% одобрение) и Вежди Рашидов (с 40% одобрение).

Топ 10 на най-одобряваните публични лица през септември включва следните имена:

• Йорданка Фандъкова – с 67% одобрение;

• Кристалина Георгиева – с 53% одобрение;

• Бойко Борисов – с 48% одобрение;

• Лиляна Павлова – с 47% одобрение;

• Мая Манолова – с 43% одобрение;

• Томислав Дончев –с 42% одобрение;

• Вежди Рашидов – с 40% одобрение;

• Красен Кралев – с 39% одобрение;

• Ивайло Калфин – с 35% одобрение;

• Красимир Каракачанов – с 33% одобрение.