СТЕФАН МИЛАНОВ

Нито едната от двете кандидатки за шефка на Върховния касационен съд Таня Райковска и Павлина Панова не успя да събере нужните 17 гласа (от общо 24) във Висшия съдебен съвет, за да оглави институцията. Райковска получи 15 вота, а за Панова гласуваха едва 9 души.

Това автоматично налага стартирането на нова процедура, която при това трябва да стане много бързо. Мандатът на сегашния председател на ВКС Лазар Груев изтича в края на ноември т.г.

Това затвърди слуховете, че е възможно изборът на най-важния съдия в държавата да се случи, след като бъде избрано новото правителство. Както Клуб Z писа има голяма вероятност 43-тото Народно събрание да промени правилата така, че мандатът на сегашния Висш съдебен съвет да бъде прекратен предсрочно. Оказа се вярна и друга наша прогноза, че лобито около главния прокурор Сотир Цацаров, което се смята, че е около 13 човека ще гласува анблок за Райковска.

На излизане от продължилото близо 8 часа заседание самата Райковска се измъкна през задния вход и отказа коментар. Павлина Панова застана пред журналистите и макар и трудно опита да скрие разочарованието си. Тя каза, че не е изненадана и който участва в съревнование трябва да е готов и да изгуби. На въпрос смята ли, че има политически влияния във ВСС Панова отговори: „Много ми се иска да ви отговоря, че не смятам така“.

Журналистът Сашо Диков, който открито подкрепя кандидатурата на Панова се наложи да бъде спиран от охраната на ВСС, защото буквално нападна с микрофон в ръка Сотир Цацаров. Диков неколкократно извика думата: „Позор“ в лицето му, а накрая спречкването му с главния прокурор завърши със знаменателен диалог:

Диков: Извинявайте за селския въпрос, но за кого гласувахте?

Цацаров: Въпросът напълно ви подхожда.