Най-големият грях в БСП е да имаш проевропейска позиция. А ако тази позиция е и в ущърб на Русия проблемът ти става огромен.

Това е основното послание, което Столетницата прати на обществото, номинирайки водачите на своите листи за предстоящите парламентарни избори. Единственият, който е под въпрос, е Кристиан Вигенин. Ръководството на партията го издигна за водач в Благоевград, но от местната структура заявиха, че категорично не са съгласни с тази номинация. И един от основните им мотиви бе позицията на Вигенин за събитията в Украйна.

Преди няколко месеца Вигенин - все още външен министър, заяви, че България няма да признае резултатите от референдума в Крим, с който областа се отцепи от Украйна и премина към Русия. Резултатите от този референдум все още не са признати от Запада. Заради позицията на Вигенин обаче от БСП-Благоевград му поискаха оставката. С аргумента, че не е отчел русофилските настроения на мнозинството българи. И поради тази причина сега благоевградските социалисти са категорично против Вигенин да им води листата.

И какво излиза? Няма проблем да водиш листа, ако си бил министър в правителството на Жан Виденов, и то емблематичен министър, какъвто е Румен Гечев. Няма проблем да водиш листа, ако не умееш да си мериш приказките, включително в разгара на банковата криза, както направи Антон Кутев. Няма проблем да водиш листа, ако си бил министър от БСП и подпишеш споразумение, касаещо голям енергиен проект, без да е много ясно дали имаш съответния мандат за това, какъвто е случаят на Драгомир Стойнев. Няма проблем да водиш листа, ако не си успял да станеш зам.-вътрешен министър, тъй като със скандал си бил уличен в свързаност със СИК, както се случи през миналия мандат с Иван Иванов. 

Няма проблем да си водач на соцлиста, дори ако се казваш Димитър Дъбов, чиято репутация на един от сивите кардинали в държавата не е от вчера. И чието име нашумя особено през 2008 г., когато Ваньо Танов, по това време бивш шеф на ГДБОП, каза в парламента, че Дъбов е осуетил проверка срещу производител на алкохол. "Аз отидох при Дъбката и той реши въпроса", казал според Танов въпросният бизнесмен. Само че Дъбов винаги е бил на правилни идеологически позиции. Именно той в прав текст заяви, че България не трябва да се съобразява с препоръките на Брюксел за "Южен поток" и по тази тема социалистите ще проявят характер. А Вигенин с неговите проевропейски позиции няма как да няма проблеми на "Позитано" 20.

Факт е, че Вигенин не е местен в Благоевград и това вероятно също има значение при отпора срещу него. Много от водачите на листи в БСП обаче също не са местни, но бяха одобрени от пленума. Е, може да е имало някой и друг скандал, но до там.

В БСП имат лидер на ПЕС, но това няма как да скрие неприязънта, която голяма част от актива на тази партия очевидно изпитва към ЕС. Това е проблем от национално значение. И ще престане да бъде такъв, ако БСП най-накрая се реформира. Или пък ако престане да бъде една от водещите политически сили у нас.