"Върховенството на закона е под заплаха в няколко страни членки на Съвета на Европа" и България е една от тях. Това пише в доклад на Комисията по правните въпроси и човешките права на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). Документът е представен вчера по време на есенната сесия на асамблеята. 

Освен в България, заплахи за върховенството на закона има още в страните от ЕС Полша и Румъния, както и в Молдова и Турция. В преамбюла на доклада  страната ни, заедно с Полша и Турция, е спомената с това, че има опити за "политизиране на съдебната система и съдилищата", а по отношение на корупцията сме в една компания с Полша и Румъния. 

В доклада на комисията на ПАСЕ са дадени конкретни избрани примери от всяка от споменатите като "проблемни" държави.  

От Комисията по правни въпроси и човешки права на ПАСЕ припомнят, че България е под мониторинг от Европейската комисия от влизането си в ЕС и в последния доклад от Брюксел, получен на десетата годишнина от приемането ни в Съюза, е отбелязан "значителен напредък" в реформата на съдебната система. Въпреки това постигнатото за 10 години е далеч от очакваното. Припомнят се двете промени в конституцията, като за ремонта на основния закон от 2015 г., заради непълнотата на който Христо Иванов хвърли оставка, а Реформаторският блок се разцепи, се казва, че не са изпълнени редица препоръки на Венецианската комисия.

Споменава се още, че в много на брой дела срещу България в Европейския съд по правата на човека става ясно, че процедурите по разследване на престъпления преди да стигнат до съдебна фаза се проточват твърде дълго. Друг пример за недобре работещата съдебна система у нас е, че и според Европейската комисия реформата в прокуратурата се смята за особено чувствителна тема.

Главният прокурор е практически извън системата на взаимен контрол, въпреки че всяка година представя доклад пред Народното събрание, пише още в констатациите на документа, представен пред ПАСЕ, по отношение на България. 

През юли 2017 г. Народното събрание обсъждаше промени в Закона за съдебната власт, които могат да ограничат финансирането на професионални организации на магистрати и да забранят участието в научни и академични мероприятия с чуждестранно финансиране, припомнят още от комисията по правни въпроси на ПАСЕ.  

Темата за борбата с корупцията има дълга история в България, като страната още все още е на водещо място по ниво на корупцията срес страните в ЕС и заема 75-о място от 176 държави в света по този показател. Центърът за изследване на демокрацията говори открито за "окупирана държава" заради високото ниво на политическа корупция и корупция в администрацията, пише още в документа, публикуван на страницата на Парламентарната асамблея.