И в днешния брой на "Държавен вестник" няма да има обнародван указ за назначение на избрания от действащия състав на Висшия съдебен съвет нов председател на Върховния административен съд Георги Чолаков. Това става ясно от съдържанието на официоза, публикувано в интернет страницата му, показа проверка на Клуб Z. Редовните броеве на "Държавен вестник" излизат във вторник и в петък. Този петък е 22 септември - денят на Независимостта - и не е ясно дали ще има редовен брой. Разбира се, винаги може да бъде отпечатан и извънреден такъв, ако има нещо спешно за обнародване. 

Държавният глава Румен Радев е издал и е предал за публикуване три други указа, преди да замине на работно посещение в САЩ, където участва в 72-рата сесия на Общото събрание на ООН: за назначаване на посланика ни в Аржентина Андрей Техов и за представител на страната ни в Парагвай, както и за връчване на два ордена на чужди граждани. Радев се връща от САЩ на 24 септември - неделя. Дали е подписал и друго, но без да е продължило към редакцията на "Държавен вестник" - не знаем.

Знаем обаче, че президентът до момента два пъти намекна, че може и да не подпише указ за назначението на Чолаков. За това го призоваха вече от "Правосъдие за всеки", от ДСБ, "Да, България" и още няколко извънпарламентарни партии, група от над 60 адвокати, а със становище срещу начина на избор излезе и Съюзът на съдиите.

Преди седмица пред Нова тв Радев заяви, че е било логично наследникът на Георги Колев във ВАС да бъде избран от новия състав на ВСС, вместо от състава на кадровия орган в съдебната система, чийто мандат приключва на 3 октомври, както стана след куп "пируети". Държавният глава обаче отклони конкретния въпрос дали наистина няма да подпише указа за Чолаков с аргумента, че за подобно решение трябва време и анализ.

 
Това предизвика отговор от страна на Георги Колев, тъй като номинацията за наследника му е лично негова. Според магистрата президентът имал право на "коментари", а ВСС, въпреки че е в самия край на мандата си, има право да избере нов шеф на ВАС.
 
В събота президентът доразви намека си с идеята, че дори отиващият си ВСС да е посочил новия шеф на важния съд, то препотвърждаване на избора на Чолаков от бъдещия ВСС ще издигне и авторитета на висшия магистрат:

„Старият състав вече излъчи своя кандидат. Ако му дадем шанс да бъде потвърден и от новия състав на ВСС, то неговият авторитет ще бъде още по-голям“, обяви президентът.

 
 
Ето какво е правомощието на президента по отношение на назначенията на "тримата големи" в съдебната система според Конституцията на Република България:
Председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд и главният прокурор се назначават и освобождават от президента на републиката по предложение на пленума на Висшия съдебен съвет за срок от седем години без право на повторно избиране. Президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение.
Основният закон не предвижда срокове, в които държавният глава трябва да издаде или да откаже да издаде указ. 

Простата аритметика обаче показва, че ако Радев се върне на 24 септември от САЩ, то остава един четвътък - 28-и (денят, в който обичайно се събира пленум на ВСС). Мандатът на този състав свършва на 2-ри, понеделник. Мълниеносното прегласуване на Георги Чолаков изглежда невъзможно.