"Всеки един депутат, който гласува за този закон, гласува за повишаването на цените с 5 до 10% в течение на следващата година". Това каза пред Нова ТВ шефът на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Огнян Донев. Така той коментира промените в закона за конкуренцията, на които президентът наложи вето, което се очаква да бъде гласувано тези дни. Промените касаят най-вече дейността на големите вериги хипермаркети.

Стига с тези популистки мерки, които не са в интерес на бизнеса и най-малко на потребителите! Тези търговци на едро, които са представени в цяла Европа, помогнаха на България да изсветли един стокооборот от порядъка на 5 млрд. лв., от които бюджета получава 1 млрд. лв. само под формата на косвения данък ДДС

каза Донев. Той поясни, че всички български бизнесмени, членуващи в 4-те национално признати организации на българските работодатели са против този закон. Единственото изключение била оргазниацията "Произведено в България", която Донев определи като "лобистка бизнес оргазнизация, която не е национално представена".

Когато всички работодателски организации са против един законопроект, приемането му какво означава

риторично попита Донев.Той припомни, че вносителите на закона не са го защитили на дискусия, на която са били представени всички заинтересовани от него.

Малко преди това депутатът от БСП Корнелия Нинова каза, че според нея ветото на президента по промените в закона за защита на конкуренцията ще бъде преодоляно. С напускането на "Атака" БСП и ДПС нямат необходимите 121 гласа за преодоляване на ветото. Нинова обаче припомни чл. 82, ал. 6 от правилника на НС. Според него ако върнатият закон не получи необходимото и са оспорени само отделни текстове тогава се гласуват само тези текстове според процедурите за второ четене, като се изисква обикновено мнозинство. Нинова обясни, че ако ветото не бъде преодоляно ще се върви към ново гледане на текстовете на второ четене.

Вчера икономическата комисия отхвърли ветото на президента, но на заседанието присъстваха само представители на БСП и ДПС. От ГЕРБ заявиха, че ще подкрепят ветото.

Промените в закона регламентират по-строга регулация на на веригите за хранителни стоки. Още при внасянето на законопроекта представители на хипермаркетите се обявиха категорично против такава регулация и заплашиха с поскъпване на стоките за крайните потребители. Основните мотиви на Плевнелиев за наложеното вето са, че не е оценено какво ще е въздействието на правната уредба върху потребителите. Няма яснота дали новите разпоредби ще предизвикат покачване на цените на хранителните стоки. 

Плевнелиев смята, че е недопустимо да не се направи предварителна оценка как новата регулация ще се отрази на гражданите и особено на тези от най-уязвимите групи – социално слаби, безработни и пенсионери.

Според вносителите на промените в закона, сред които освен Нинова са Румен Гечев, Петър Кънев, Явор Куюмджиев, Жельо Бойчев (БСП) и Йордан Цонев (ДПС) текстовете са част от антимонополните мерки. Промените щели да работят в защита на националните пазари, производството, доставката, дистрибуцията на стоки и услуги, като ще осигурят равнопоставеност при водене на преговори за тъврговски сделки и ще предотвратят нелоялни търговски практики. Като такива практики се посочват двусмислени договорни условия, липса на писмени договори, изменения на договор със задна дата, прехвърляне на търговски риск, непочтено използване на информация, нелоялно прекратяване на отношенията, териториални ограничения на доставките и др.