„Музикаутор” злоупотребява с господстващо положение. Това е становището на Комисията за защита на конкуренцията, след като е извършила проверка на сдружението за авторски права, след като тя влезе в остър спор с БНР. Причината бе, че "Мюзикаутор" поиска драстично увеличение на сумите, които националното радио плаща по договор за излъчване на музика, чиито авторски права се управляват от сдружението. В резултат програмите на БНР излъчваха в продължение на месеци само музикални произведения с изтекли или преотстъпени безвъзмездно права от композитори, текстописци и аранжори.

След тримесечни преговори се стигна до споразумение между "Мюзикаутор" и БНР и подписване на нов договор, но преди това националното радио бе сезирало КЗК. 

„Музикаутор”, като предприятие с господстващо положение, лишава националното радио от възможност за ефективно конкуриране на пазара, на който БНР осъществява дейност”, смятат още от КЗК. Според тях с действията си операторът с авторски права е направил така, че да бъде нарушена работата на радиото, възложена му със закон.

Предмет на проучване в производството на КЗК е било "поведението  на Сдружение „Музикаутор“, свързано с прекратяване на съществуващите по силата на Договор за разрешаване използването на музикални и литературни произведения по радио отношения между „Музикаутор“ и БНР и следващата от това невъзможност за радиото за използване на репертоара на Сдружението в програмите на националното радио".

По закон в следващите 30 дни двете страни - БНР и "Мюзикаутор" - могат да направят писмени възражения по предявените от КЗК. Могат да поискат и изслушване пред антимонополния регулатор, преди да започне да се говори за санкции.