Директорката на единствената украинска библиотека в Русия е осъдена на четири години затвор за подстрекаване към омраза срещу руски граждани, предаде Ройтерс.

През 2015 г. въоръжени маскирани полицаи арестуваха Наталия Шарина и конфискуваха книги, които според властите са незаконна антируска пропаганда.

Обискът и арестът последваха анексирането на Крим от Русия през 2014 г. и действията на проруските сепаратисти в Източна Украйна.

Според разследващите в библиотеката са намерени книги, забранени в Русия, включително произведения на украинския ултранационалист Дмитро Корчинский. През април 2016 г. Шарина е обвинена и в незаконно присвояване на публични средства. Според властите тя е използвала пари от фонда на библиотеката, за да плати на адвокат, който я защитавал по предишно дело за екстремизъм от 2013 г.

59-годишната Шарина е държана под домашен арест и отричала да е извършила престъпление. Според свидетелствата на библиотекари полицейски служители са видени да подхвърлят книгите - твърдение, което разследващите отхвърлят.

Шарина е осъдена на четири години затвор за подбуждане на етническа омраза и отделно за незаконно присвояване на средства. Тя заяви, че ще обжалва присъдата. Адвокатът й Иван Павлов потвърди, че ще се обърне към Европейския съд за правата на човека, ако присъдата бъде потвърдена на по-висша инстанция.

Пред журналисти Шарина коментира:

"Държавният прокурор призна по време на процеса, че това е политическо дело. Нито една от книгите в настоящия списък на екстремистка литература не присъстваше (в библиотеката - б.р.). Хората вероятно ще си спомнят това след няколко десетилетия... както сега си спомняме 1937 г. (връх в политическите процеси в ерата на Сталин - б.р.)."

Според правозащитната организация "Амнести интернешънъл" присъдата на Наталия Шарина показва "абсолютно презрение към върховенството на закона" и отразява антиукраинските настроения в Русия.

Денис Кривошеев, заместник-директор на "Амнести интернешънъл" за Европа и Централна Азия, коментира:

"Този силно политизиран процес напълно противоречи на правосъдието и показва сериозни проблеми в независимостта на руската съдебна система. Наталия Шарина не трябваше да бъде обвинена, още по-малко осъдена."

Московската библиотека за украинска литература, която има библиотечен фонд от 52 хиляди книги и периодични издания, формално работи, но рафтовете са празни и книгите са опаковани и готови за преместване в други библиотеки или частни колекции. Тя е основана през 1918 г. в условията на тесни културни връзки между Русия и Украйна.

"Библиотеката по същество е унищожена", смята Шарина.