Стокхолмският арбитражен съд отмени клаузата за неустойка take-or-pay („взимаш или плащаш") в договора между "Газпром" и украинската "Нафтогаз" за доставка на природен газ.

Условието е типично за договорите на руската компания и предвижда предварително заявените количества да се заплащат, дори да не се използват. 

Съдът постановява руската корпорация да преразгледа съгласно пазарната ситуация формулата за определяне цената на газа от 2014 г. и отменя забраната да се реекспортира газ към трети страни.

Руснаците настояваха Киев да изпълни това условие в договора и да им изплати 34.5 милиарда долара, без да се смятат натрупаните лихви.

„Арбитражното решение е предварително и окончателното ще бъде произнесено не по-рано от края на юни. То отговаря на принципни правни въпроси и не съдържа никакви конкретни суми“, коментираха представители на „Газпром“, цитирани от „Интерфакс“. 

В Киев обаче вече празнуват победата. Президентът Петро Порошенко отбелязва, че това е важна стъпка за енергийната независимост на страната, предава „Ройтерс“.

От 2014 г. Украйна и Русия взаимно подават искове в арбитражния съд в Стокхолм за неизпълнени задължения.

От края на 2015 г. Киев спря да купува газ директно от Русия, което накара Москва да активира спорната клауза и да представя сметка за неизползвания, но записан в договорите за доставка газ, които са до 2019 г.