Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Стокхолмският арбитражен съд отмени клаузата за неустойка take-or-pay („взимаш или плащаш") в договора между "Газпром" и украинската "Нафтогаз" за доставка на природен газ.

Условието е типично за договорите на руската компания и предвижда предварително заявените количества да се заплащат, дори да не се използват. 

Съдът постановява руската корпорация да преразгледа съгласно пазарната ситуация формулата за определяне цената на газа от 2014 г. и отменя забраната да се реекспортира газ към трети страни.

Руснаците настояваха Киев да изпълни това условие в договора и да им изплати 34.5 милиарда долара, без да се смятат натрупаните лихви.

„Арбитражното решение е предварително и окончателното ще бъде произнесено не по-рано от края на юни. То отговаря на принципни правни въпроси и не съдържа никакви конкретни суми“, коментираха представители на „Газпром“, цитирани от „Интерфакс“. 

В Киев обаче вече празнуват победата. Президентът Петро Порошенко отбелязва, че това е важна стъпка за енергийната независимост на страната, предава „Ройтерс“.

От 2014 г. Украйна и Русия взаимно подават искове в арбитражния съд в Стокхолм за неизпълнени задължения.

От края на 2015 г. Киев спря да купува газ директно от Русия, което накара Москва да активира спорната клауза и да представя сметка за неизползвания, но записан в договорите за доставка газ, които са до 2019 г.

Коментари

 's picture

смехурко

Браво!

Достойно поведение, на достойна нация!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.