Демонстранти нахлуха в македонския парламент днес, след като социалдемократите и етническите албански партии гласуваха да изберат албанец за председател на камарата, предаде Ройтерс от Скопие. Лидерът на Социалдемократическия съюз Зоран Заев беше ранен при сбиванията, последвали нахлуването.

Тълпа от националисти, разярена от избора, е нахълтала минути след като той е станал факт в главната зала, съобщи агенцията. От разпространените кадри се вижда, че част от тях са маскирани, а всички носят националното знаме и отличителни знаци на управлявалата 10 години партия ВМРО-ДМНЕ на премиера Никола Груевски.

В живо тв предаване се видя окървавеното лице на Заев. Това става минути след като той се похвали пред журналисти с избора на новия председател на парламента. "За него гласуваха 61 депутати. Честито на г-н Талат Джафери и на добър час на всички нас", каза той. Малко по-късно протестиращи нахлуха в парламента.

Талат Джафери стана първият етнически албанец, който оглави македонския парламент, след като малката балканска страна се отдели от бивша Югославия през 1991 г., пише Ройтерс. Македония беше на ръба на гражданска война при бунт на албанското си малцинство през 2001 година, преди кризата да бъде решена с международно посредничество, припомня агенцията.

Протестите се организират от Гражданското сдружение "За единна Македония" от края на февруари. Те протестират всеки ден и искат провеждане на нови предсрочни парламентарни избори. Последният вот беше през декември 2016 г., но правителство все още не може да бъде съставено, въпреки че в парламента социалдемократите на Заев направиха коалиция с две партии на етнически албанци. ВМРО-ДПНМЕ тогава спечели 51 места в 120-местния парламент - с две повече от тези на социалдемократите, но не успяха да се споразумеят с албанските партии.

Президентът Георги Иванов отказва да даде мандат на Заев да състави правителство с подкрепата на албанските партии. Иванов има притеснения за противоречивото искане на албанските партии албанският да стане официален език. Съществуващите страхове са, че това може да доведе до разцепването на 2-милионната държава, населена с голямо албанско малцинство.

Най-малко 8 са ранените депутати, които са потърсили медицинска помощ,съобщава „Фокус“ като се позовава на главния редактор на МКД Александър Дамовски. Най-сериозно е пострадал, според журналистите в Събранието, лидерът на Алианса на албанците и бивш кмет на Струга – д-р Зиедин Села. 
Сред битите депутати е и Радмила Шекеринска от СДСМ. Част от ранените са били откарани в болница.

Малко след 21.00 часа спецчасти се опитаха да влязат в залата, където са блокирани депутатите. В същото време по централните улици на Скопие и пред сградата на парламента все още имаше хиляди протестиращи.

Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан осъди насилието в македонския парламент. „Осъждам най-остро нападенията срещу депутатите в Скопие. За насилието няма място в парламента. Демокрацията трябва да бъде зачитана“, написа еврокомисарят Хан в профила си в туитър.

Лидерът на социалдемократите Зоран Заев прегръща новия председател на парламента Талат Джафери.

 

Депутати приветстват избирането на Талат Джафери (в средата) за председател на македонския парламент.

Следя с тревога ситуацията в парламента на Македония. Призовавам гражданите да запазят спокойствие и да не се поддават на провокации. Възстановяването на законовия ред е единственият начин за вземане на правилни решения в напрегнатата ситуация. Демокрацията и законът са верният път към решаването на кризисната ситуация. Европейската интеграция е гарант за сигурност и просперитет. България ще продължи да подкрепя Македония за пълноправно членство в ЕС и НАТО, написа във фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

По-късно официалният сайт на бившия премиер съобщи, че той е говорил и с Иванов, и със Заев.

По време на разговора с Иванов Борисов подчерта, че демокрацията не допуска насилие и призова за разум, спокойствие и единение в Македония. "Това е необходимо на всеки народ и във всяка държава", подчерта Борисов.

Около 1 часа тази сутрин обстановката се е успокоила и нощта в Скопие е преминала необичайно спокойно. 

Днес се очаква президентът Георге Иванов да направи спешни консултации с лидерите на основните политически партии в страната.