Християндемократическият съюз (ХДС) - партията на канцлерката Ангела Меркел, е победител на вчерашните парламентарни избори в западната федерална провинция Саарланд.

Това е своеобразен тест за федералните общи избори на 24 септември, на които Меркел се кандидатира за 4-ти пореден мандат начело на изпълнителната власт в Берлин.

ХДС събра 40,7 на сто от гласовете, което е с 5,5 на сто повече от предишния вот. Така премиерката на Саарланд Анегрет Крамп-Каренбауер запазва поста си и най-вероятно ще оглави широка коалиция със социалдемократите.

Бюлетини за Германската социалдемократическа партия (ГСДП) пуснаха 29,6 на сто от явилите се пред урните, което е с 1 процент по-малко от вота преди 5 години.

Да уточним, че мандатът на федералното правителство в Берлин е 4 години, а този в провинциите – пет.

Крайната левица „Ди Линке“ („Левите“) е подкрепена от 12,9 на сто. Това е загуба от 3,2 на сто. 

Трета политическа сила е антиевропейската „Алтернатива за Германия“ (АзГ) – 6,2 на сто от бюлетините.

В парламента в столицата Саарбрюкен няма да бъдат представени Съюз90/Зелени и либералите от Свободната демократическа партия с подкрепа съответно от 4 и 3,3 на сто. Прагът в Германия обаче е 5 процента.

Изходът от вота в Саарланд приземи социалдемократите. Оказа се, че опонентът на Меркел на общите избори наесен - новият лидер на социалдемократите Мартин Шулц, не е манна небесна. След еуфорията настъпва изтрезняване. ХДС успя да спре ефекта „Шулц” поне засега.

“Няма повод да разкрасяваме нещата. Не мога да причисля днешния ден към добрите”, заяви снощи Шулц.

Но с оглед на общите федерални избори през септември добави:

“Днес не постигнахме целта си, но това не означава, че няма да постигнем голямата си цел.”

Мартин Шулц не можа да помогне на социалдемократите да спечелят вота в Саарланд.

Победителката на вота Анегрет Крамп-Каренбауер отправи своеобразно послание:

“ХДС е в състояние да печели избори, когато мобилизира избирателите.”

Умен беше и предизборният й ход – при подкрепа за социалдемократите и крайната левица в Саарланд ще управлява червено-червена коалиция – социалдемократите с посткомунистите от „Ди Линке“.
Подобно управление е неприемливо за избирателите не само в тази федерална провинция.

Другата сравнително добра новина е, че популистите и евроскептици от АзГ не постигнаха целта си – двуцифрен изборен резултат. Те влизат в парламента в Саарбрюкен, но с половината от очакваното – 6,2 на сто от бюлетините.

Саарланд е най-малката федерална провинция с население от едва 1 милион души. Въпреки това вчерашният вот се окачествява като лакмус за федералните общи избори на 24 септември.

В предизборната битка на социалдемократите в Саарланд активно участва Мартин Шулц. Почти никой не очакваше тяхна загуба на вчерашния вот.
Оказа се, че ефектът „Шулц” по-скоро влияе върху социолозите, отколкото на избирателите.

Разбира се, твърде рано е отсега да се правят прогнози за изхода от парламентарния вот наесен. Кой ще е канцлер – Ангела Меркел или Мартин Шулц, ще стане известно в 18 часа на 24 септември.