Шефът на проруските и про-БСП тролове Стефан Пройнов, чиято дейност бе разкрита в разследването на инициативата "Чист Интернет", е бил осъждан за притежание на наркотици и иманярство, съобщи Mediapool.bg

Управителят на компанията "Булпресс", която стои зад над 85 000 манипулативни публикации в социалните мрежи през последната година, е имал сблъсък със закона през 2010 г, когато по сигнал за иманярство полицията нахлува в къщата му в град Плиска. Служителите на реда очакват антики и намират 30 археологически ценности и два самоделни детектора за метал. И за тях обаче е изненада близо петте килограма марихуана и малко количество хашиш на обща стойност 28 000 лв. Отделно са намерени две гранати и пистолет.

В този етап от живота си Пройнов е без работа, живее с инвалидна пенсия от 115 лв на месец заради тежък диабет и хипертония. Твърди, че огромното количество канабис било за болките на бойната му майка, починала преди операция, но съдът отхвърля това - част от стоката е пакетирана за продажба на дребно. Заради чистото си съдебно минало и влошеното здраве шефът на троловете получава 3 години условно и 10 000 лв глоба в бързо дело.

В интервю пред "Биволь" днес Пройнов признава, че той върти бизнеса с фалшиви новини и пропаганда в полза на столетницата и Москва. По негови думи обаче никой не му плаща - прави го, защото "милиционерите на Цветанов убиха бизнеса ми и съсипаха живота ми". Това му била лична битка срещу ГЕРБ.

"Сега правя всичко възможно те да не спечелят изборите. Това е моята кауза, никой не ми плаща. Изхранваме се от трафик и реклами и сме затънали в кредити", твърди Пройнов.

Пред изданието той твърди, че разкритията на "Чист Интернет" са атака, платена от "Америка за България" и Джордж Сорос, защото са публикувани от медии, на които по негови думи е конкурент. Възхвалата на Русия и Путин пък е защото имал много групи с русофилска аудитория. Пройнов обяснява, че не бил против Европа, но искал да се градят "културни и братски" мостове с Русия.