ЦИК спря предизборен клип на ДОСТ заради субтитри на турски език в него.

В решението на комисията е записано:

„Постановява премахване от официалната интернет страница на КП „Обединение ДОСТ“ на втория предизборен клип, с вградени субтитри на език, различен от българския, и спиране на разпространението на този аудиовизуален материал във всички медии и в интернет пространството.“

Законът постановява предизборната кампания да се води на български език. В противен случай се нарушава чл. 181, ал. 2 от Изборния кодекс.

Тази седмица ЦИК реши също, че предизборният клип на ДОСТ, в който присъства посланикът Турция Сюлейман Гьокче, трябва да бъде спрян от излъчване във всички медии, включително в интернет. 

От коалицията "Обединение ДОСТ" вече обжалваха първото решение.

В новото решение на ЦИК се обяснява, че всъщност става дума за два идентични клипа, като в единия просто има субтитри на турски език, а в другия - не.

„Централната избирателна комисия, след като се запозна и с двата клипа, установи, че те са идентични, с изключение на вградените субтитри във втория. При тази фактическа обстановка комисията приема, че единствената цел на втория клип е провеждане на предизборна агитация на език, различен от българския“, се казва в решението на ЦИК.