Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Русия не е изпълнила молбата на Южна Корея да задържи четирима граждани на КНДР, заподозрени за убийството на Ким Чен Нам.

Това съобщи днес сеулският в. "Чхонан илба", като цитира дипломатически източници.

Ким Чен Нам - полубрат на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, бе убит на 13 февруари на международното летище в Куала Лампар, столицата на Малайзия. Убийците му използваха VX - най-отровния познат нервнопаралитичен агент.

Малайзийската полиция установила, че четиримата заподозрени напуснали страната веднага след убийството. Според следствието те стигнали до Пхенян с полети през Джакарта, Дубай, Москва и Владивосток.

Южнокорейските спецслужби спешно помолили руската страна да изясни местонахождението на заподозрените, твърди "Чхонан илбо". Москва обаче не изпълнила молбата и позволила на четиримата да напуснат Русия. В онзи момент разследването на убийството на Ким Чен Нам било в начален стадий. И по тази причина Русия нямала достатъчно основания да изпълни молбата на Южна Корея.

Имената на четиримата са Ли Чжи Хен, Ли Чжъ Нам, Хон Чхон Хак и О Чжон Гил. Смята се, че всички те са вече в родината си.

Виетнамката Доан Тхи Хуонг бе заснета от камерите на летището в Куала Лумпур.

Общо 8 граждани на сталинистката държава са заподозрени за убийството. Четирима от тях са служители на Министерството на държавната сигурност на КНДР, а двама - на това на външните работи. Така смята разузнаването в Южна Корея, предаде Ройтерс.

Службите в Сеул са убедени, че тези две ведомства стоят зад ликвидирането на Ким Чен Нам.

Според малайзийски патолози Ким е умирал в продължение на 15-20 минути в страшни мъки. Агентът VX се смята от ООН за оръжия за масово поразяване и използването му е строго забранено.

Властите в Пхенян до този момент не са признали, че убитият в Куала Лумпур е Ким Чен Нам. Вашингтон и Сеул обаче смятат, че той е ликвидиран от агенти на режима на Ким Чен Ун.

"Именно по тази причина това е случай на държавен тероризъм, директно организиран от двете министерства", заяви южнокорейският депутат Ли Чхол У.

Индонезийката Сити Айша е втората
жена, участвала в нападението
срещу Ким Чен Нам.

В ареста са две жени - виетнамката Доан Тхи Хуонг и индонезийката Сити Айша, нападнали Ким на летището. Предполага се, че точно те са напръскали лицето му с VX. Задържан е и малайзийският приятел на индонезийката. По-късно той бе пуснат под гаранция.

Виетнамката споделила, че е получила 90 долара, за да нападне Ким Чен Нам. Тя твърди също, че била подмамена, като й обяснили, че става дума само за една игра.

Двете жени са заплашени със смъртни присъди, предаде АП. Тези наказания ще бъдат наложени, ако вината им бъде доказана. Те ще бъдат обвинени в убийство, заяви днес малайзийският главен прокурор Мохамед Аланди Али.

Убийците на Ким Чен Нам се разделили на три екипа, твърдя друг южнокорейски депутат - Ким Бюн Ли. Два от тези екипи били съставени от служители на двете споменати министерства в КНДР. Те наели виетнамката и индонезийката и ги докарали в Малайзия, за да извършат нападението. Третият екип осигурил подкрепа.

В последната група влизал Хьон Кван Сон - служител на севернокорейското посолство в Куала Лумпур, когото малайзийските власти искат да разпитат. Те предупредиха, че ако той откаже сътрудничество, могат да издадат заповед за неговия арест.

В ареста в Малайзия има и един севернокореец - Ри Чен Чхол. Предполага се, че и той е бил в групата за подкрепа.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.