Един от най-разпространените древни обичаи, който и до днес е свърхактуален в карнавалния четвъртък, например, весела карнавалистка да пререже през средата вратовръзката на напълно непознат мъж – в знак на отнемане на силата, която и без това в този ден принадлежи на жените. Да, ама не – трябва да се внимава как се подхожда към обекта на интервенцията, защото той като нищо може да се ядоса и да поиска обезщетение. Затова по-добре да се вземе под внимание мнението на непознатия господин, за да не се рискува излишно, препоръчват адвокатите.

Накратко – с рязането на вратовръзките трябва да се внимава, но на първо място трябва да се внимава с костюмите, защото и при тях си има правила, колкото на всеки карнавалист да му се иска да блесне с най-оригиналната и неочаквана премяна. Така например – костюмът в никакъв случай не бива да предизвиква обществен скандал. Ако в него се откриват ексхибиционистки елементи или представлява твърде голяма провокация, правните последици изобщо не са изключени. Не по-различно стоят нещата и ако става дума за носенето на нацистки емблеми или униформи – използването на атрибути на антиконституционни организации може да донесе до 3 години затвор или сериозна глоба. Впрочем – забранено е и костюмирането с оригинални полицейски униформи, както и носенето на оръжие, което твърде много наподобява оригиналното.

Полицията бди на карнавала.

Паралелно се предупреждава да се внимава с използването на лютивия спрей, към който все по-често се прибягва в рамките на чувствителната тема за сигурността на жените. Притежаването на такъв спрей в Германия е регламентирано от Закона за носене на оръжие и употребата му от лица под 14-годишна възраст не е допустима. (С едно изключение: спрейовете с изричен надпис „Само за защита от животни“ - те могат да се използват и от деца). Трябва да се има предвид и че към лютивият спрей трябва да се посяга само в случай на неизбежна самозащита – в противен случай отново може да се попадне под ударите на закона.

Глоба грози и тези, които не успяват своевременно да стигнат до тоалетната. А точно по карнавала бирата се лее по-буйно и от река и на празнуващите доста редовно им се налага да търсят място за облекчаване. Не  го правете при първа възможност, предупреждават пак юристите, защото „уринирането на открито“ представлява нарушение на обществения ред и за него се плаща санкция от 100 евро.

А как стоят нещата на работното място, където също мнозина предпочитат да се явяват маскирани по време на карнавала? Ако касиерката в супермаркета е с кокетна клоунска шапчица, това може само да повиши настроението на купувачите, но дали е уместно мениджър в солидна фирма да посрещне бизнес-партньорите си преоблечен като пират? Не, разбира се – и в този план си има ограничения, отнасящи се както до костюмите, така и до консумацията на алкохол.

Както посочква експертката по етикета Агнес Ярош – основният принцип е „Фирмата е на преден план“. Затова и е недопустимо да се обърнат няколко чаши шампанско през деня – покрай това лесно могат да се допуснат грешки. Недопустимо е и своеволното отлъчване по време на карнавалните шествия – който иска да се включи в тях, трябва да си вземе отпуск. Но не и да се пише болен – при това положение е застрашен от уволнение. А дали все пак може да се попразнува в офиса? Може – но след постигането на съответната договореност с колегите, както и при отчитане на интересите на хората, на които в същия момент им се налага да продължат да работят.

В кулминационния за карнавала ден – понеделника на розите – в определени райони край Рейн е напълно в реда на нещата да се явиш маскиран на работа.

„Това може да е и весело, и симпатично“, отбелязва Агнес Ярош. „Но щом се отдалечим от „бастионите“ на карнавала (като Кьолн, Майнц или Дюсердорф), нещата вече изглеждат по съвсем различен начин“.

Множество мигранти са на карнавала. Местните с удоволствие черпят децата им със сладки и бонбони, които се раздават на корем.

Така е и в зависимост от разположението в йерархията – колкото по-високо е то, толкова по-малко е допустимата екстравагантност. И последно – на работното място трябва особено много да се внимава с прерязването на връзките: ако става дума за партньор от Япония, е по-добре символът на мъжкото му достойнство да остане ненакърнен.