Синът на легендарния боксьор Мохамед Али – Мохамед Али младши, е бил задържан заради името му, звучало като арабско.

Инцидентът е станал на международното летище “Форт-Лодърдейл”, Флорида.

За продължителния разпит, осъществен от представители на имиграционната служба, съобщи късно снощи онлайн изданието на “Louisville Courier-Journal”, позовавайки се на адвоката на семейството Али Крис Манчини.

На 7 т. м. 44-годишният Мохамед Али младши и майка му Халила Камачо-Али, втората съпруга на боксьора легенда, са се приземили на летището във Флорида след полет от Ямайка. Те са били задържани заради имената им. Майката бързо е била освободена, след като е показала снимка на именития си съпруг. Синът обаче не носел у себе си снимка на баща си и бил подложен на двучасов разпит.

Според адвоката Манчини многократно му е бил задаван въпросът откъде идва името му. На следващ въпрос дали е мюсюлманин, изповядващ исляма, Мохамед Али младши отговаря положително. Това става повод за лавина въпроси.

За семейството било ясно като бял ден, че това е станало заради декрета на президента Доналд Тръмп - налагане на забрана за влизане в САЩ на граждани от 7 мюсюлмански държави. Съд спря действието на декрета до произнасяне на Конституционния съд, но явно имиграционните власти продължават да се съобразяват с волята на Тръмп, коментира адвокатът Манчини.

Според него Мохамед Али младши и майка му са решени да се обърнат към съд. В момента те издирвали други пътници, подлагани на подобни разпити на американски летища. Целта била да се внесе колективна жалба.

От редакцията на “Louisville Courier-Journal” са потърсили становище на летищните и миграционните власти във Флорида, но до този момент не са получили отговор.

Световният шампион по бокс тежка категория Мохамед Али през 1999 г. беше обявен за “Спортист на столетието”. Той се спомина на 3 юни м. г. на 74-годишна възраст. От години страдаше от паркинсон.

Като младеж приема исляма и сменя името си от Касиус Клей на Мохамед Али.

Той имаше четири брака и остави девет деца – седем дъщери и двама синове. Всички са родени в САЩ и имат американско гражданство .