Случва се това, което отдавна не е било. Германски танкове се придвижват на Изток. “Леопард” и “Мардер” са на път за Литва (първите вече пристигнаха – б. р.). Трябва да са разположени на 100 километра от руската територия. Какво, моля? Да се възпират руснаците?

Онлайн изданието на “Шпигел” пише:

“В Литва Бундесверът командва натовски батальон с цел сплашване на Русия.”

И това понятие дълго не бяхме използвали – сплашване. Не се ли възвръща цялото безумие на студената война? Ще се върнем ли скоро в мисленето си към доктрината MAD – Mutually assured destruktion: всяка от противостоящите си сили гарантира унищожение на другата. Една концепция, която винаги е била налудничава. Ако продължава така, в крайна сметка Германия би станала ядрена сила.

Какво мисли Меркел? Нищо.

До 2024 г. германците трябва да изразходват 2 на сто от брутния си вътрешен продукт за въоръжаване. По днешния обменен курс това биха били 65 милиарда долара при сегашните 39 милиарда. Цифрите не са от туит на Тръмп, нито Fake News (лъжливи новини). Лудостта е изцяло наша. Лично федералната канцлерка обеща на американците такова драстично завишаване на разходита за отбрана. Какво си е мислила? Нищо. Единствено, че може би обещанието никога няма да бъде изпълнено. Заблудила се е.

Президентът Тръмп може и да е като двугърба камила в Белия дом, но може да смята. 65 милиарда долара. Умопомрачителна цифра. Твърди се, че руснаците, срещу които всичко това е насочено, през 2015 г. са изразходвали 66 милиарда. Ако Германия изпълни договорните си задължения, на практика всички останали членки на НАТО биха потънали в зимен сън. За какво са нужни тези пари?

Примерно за ядрени бомби. Безсмислени са, но пък скъпи. Човекът, който дърпа конците в Полша, шефът на управляващата партия, настоя във «Франкфуртер алгемайне цайтунг»:

«Собствена ядрена сила трябва да е балансът на Русия.»

«Билд» стигна по-далеч:

«Ще се сдобие ли Германия със собствена атомна бомба?» Подтекстът е ясен – изтеглят ли се САЩ от Стария континент, Германия би била отживелица: «Доколко Европа ще е безпомощна без закрилата на САЩ, показва едно сравнение – Европа разполага само с 512 ядрени бойни глави. Русия обаче има над 7000!»

Възвръщането на параноята от студената война

Германия ядрена сила? Непрестанно се е обмисляло немско участие във френския (ядрен военен контингент б. р.) Force de Frappe. Досега обаче се смяташе, че родината на Холокоста трябва да стои далеч от атомния пожар. А в бъдеще? Седмичникът «Ди Цайт» цитира «ядрен експерт», обвинил германците в слабост – отучили се били да мислят в ядрени категории.

Така от гробницата на историята се обажда ядрената логика.

Единият е д-р Уникално Безумие по теорията за заиграването с атома. Другият е против. Не знаеш какво планира противникът. Приеми най-лошото. Това е възвръщането на параноята от студената война. Ако някой преследва единствено собствената си пряка изгода, в такъв случай не се ражда най-добрият от всички светове. Светът ще се превърне или в лудница, или в касапница.

Какво търсят германците в Прибалтика?

«Русия би могла по-бързо да завладее балтийските държави, отколкото ние можем да достигнем до тях, за да ги защитим», каза миналото лято ген. Бен Ходжис, главнокомандващ тогава американските сили в Европа.

А какво би се случило, ако на руснаците им хрумне идея да минат по вода и да завладеят Естония?

Якоб Аугщайн е главен редактор на седмичника за политика «Фрайтаг» и редовен коментатор на «Шпигел», откъдето препечатваме коментара му. Преводът е на Клуб Z.