България е сред първите пет държави в света по отношение на равенството на половете в бизнеса. Страната ни е на пето място по най-голям дял на жените (22 на сто), участващи в бордове на директори.

Това съобщи министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев по време на работна среща със Съвета на жените в бизнеса в България. От социалното министерство уточняват, че министърът е цитирал данни от международно изследване, проведено от консултантската компания EY и Института за международна икономика "Питърсън". То е направено сред 22 000 компании в 91 държави.

Според данните на НСИ 30 на сто от работодателите в България са жени, а при самостоятелно заетите делът на дамите е още по-голям - 36 на сто.

Наблюденията на Евростат показват, че у нас коефициентът на заетост сред жените в трудоспособна възраст е 60,9 на сто. По този показател страната ни изпреварва Гърция, Испания, Италия, Кипър, Полша, Румъния.

Министерството на труда и социалната политика насърчава участието на жените на пазара на труда. Около 60 на сто от включените безработни в програми и насърчителни мерки, финансирани със средства от бюджета, са жени, е подчертал министър Донев.

Той е посочил, че през 2017 г. от държавния бюджет са осигурени 497 980 лв. за насърчаване на работодателите да наемат самотни родители (осиновители) и/или майки (осиновителки) с деца до 5-годишна възраст.